Profit 15 bevat een geheel nieuw proces om Ouderschapsverlof beter te automatiseren. Van het toekennen van het juiste saldo, tot het eenvoudig inplannen en opnemen voor de medewerker. Hierin komt ook Geboorteverlof aan bod.
Voor wie bedoeld?
| Ouderverlof in de praktijk brengen? |
Bij een ongespecificeerd rooster heb je de mogelijkheid om het gemiddeld aantal uren ouderschapsverlof per week vast te leggen in een speciaal hiervoor bedoeld veld.
Verlofboekingen (dus niet voor ouderschapsverlof maar voor geboorteverlof) zien er hetzelfde uit als andere verlofboekingen. Je geeft een begin- en einddatum op. Vervolgens rekent Profit o.b.v. van de gemiddelde uren uit hoeveel uur dat ongeveer is en dat kan eventueel aangepast worden.
Ouderschapsverlof kan ook rooster met meerdere weken vastgelegd worden (max. 6 weken). Als je werkt met werkroosters dan kan bij de roostertijden van het dagrooster worden aangegeven of het om ouderschapsverlof gaat.
Waarschijnlijk bedoelen ze hiermee de vastlegging van het verlof in het rooster. In dit geval is het antwoord nee. Voor nu werkt dit alleen voor de types Ouderschapsverlof.
Ja. De saldo's worden automatisch toegekend, maar het zijn gewoon verlofpotjes. Op deze potjes kun je op dezelfde manier correcties boeken als op regulier verlof.
Nee, toekenning gebeurt o.b.v. gemiddeld aantal uren per week uit het rooster.
Ja, dat klopt. Maar alleen de kinderen met een geboortedatum vanaf begindatum AV/verlofsoort (voor aanvullen geboorteverlof bijvoorbeeld: 1 juli 2020). En je moet wel eenmalig herberekenen verlof uitvoeren.
Deze richt je in als een alternatief verloftype en je geeft aan wat het gewenste saldo is. Deze zal, net als de rest, automatisch worden toegekend en kan opgenomen worden als een verlofboeking.
We introduceren inderdaad een 'verloopdatum' die wij "geplande einddatum" noemen. Maar dat betekent niet dat er automatisch een nieuwe roosterregel na die datum ontstaat. Er zal dus een nieuwe roostermutatie moeten worden gedaan. Om dat tijdig te doen wordt in Profit 16 ook een aantal signalen meegeleverd. We hebben hiervoor gekozen omdat we niet geautomatiseerd voor de medewerker kunnen beslissen of hij/zij weer terug gaat naar het oorspronkelijke aantal uur per week of dat het aantal uren per week verlaagd wordt naar het aantal uren zonder ouderschapsverlof.
Ja, dit wordt automatisch herberekend.
Zolang er geen saldo ouderschapsverlof aanwezig is bij de medewerker zal hij of zij de opties om dit vast te leggen niet zien.
De nieuwe functionaliteit is volledig te integreren met Payroll. Dit betekent dat je de looninrichting met eventuele toeslagen en kortingen naar eigen inzicht kunt inrichten.
Deze functionaliteit kan volledig worden geïntegreerd met Payroll zodat het handmatig boeken van looncomponenten niet meer nodig is. Meer details hierover zullen op termijn te vinden zijn op help.afas.nl als de cao-updates beschikbaar komen.
Ja, we maken gebruik van de termen 'betaald ouderschapsverlof' en 'onbetaald ouderschapsverlof'. Van beiden kan de medewerker voor een kind een saldo hebben. Hoeveel daadwerkelijk uitbetaald wordt is afhankelijk van de looninrichting. De term 'betaald ouderschapsverlof' wil dus inderdaad niet altijd zeggen dat er 100% doorbetaald wordt.
Ja, de roostermutatie kan ook via MSS worden gedaan. Nee, een roostermutatie kan helaas niet via de Pocket App worden ingestuurd. Deze functionaliteit is te complex om in de Pocket App opgenomen te worden.
Ook voor kinderen die al vastgelegd zijn in Profit wordt saldo toegekend. Maar dat betreft alleen de kinderen met een geboortedatum vanaf begindatum Arbeidsverhouding/verlofsoort (voor aanvullen geboorteverlof is dat bijvoorbeeld: 1 juli 2020). En je moet wel éénmalig herberekenen verlof uitvoeren.
Ja, dat kan op gelost worden. Bij het rooster is het nieuwe veld "verdeling ouderschapsverlof" opgenomen. Deze heeft de volgende waarden: Handmatig verdelen Alleen onbetaald ouderschapsverlof Alleen betaald ouderschapsverlof Betaald verlof aanvullen met onbetaald verlof Via een profiel zouden de opties beperkt kunnen worden tot 'alleen onbetaald' en 'alleen betaald'.
Ja, het totale saldo wordt berekend.
Nee, dat kun je niet per kind aan of uit zetten. De medewerker krijgt automatisch voor ieder kind een saldo. Het is vervolgens de keuze van de medewerker om daar wel of niet gebruik van te maken. Ja, het is mogelijk om deze vergoeding vanuit Profit bij het UWV aan te vragen. In deze versie (Profit 15) moet het bericht handmatig worden toegevoegd. Het is de planning dat in Profit 16 (eind 2020) functionaliteit zal worden uitgeleverd waardoor deze berichten automatisch klaar staan om (na controle) verzonden te worden.
Ja, het is mogelijk om deze vergoeding vanuit Profit bij het UWV aan te vragen. In deze versie (Profit 15) moet het bericht handmatig worden toegevoegd. Het is de planning dat in Profit 16 (eind 2020) functionaliteit zal worden uitgeleverd waardoor deze berichten automatisch klaar staan om (na controle) verzonden te worden.
In dit geval is één van de vrouwen de partner. Dit kan aangegeven worden in de software zodat het geboorteverlof juist wordt toegekend.
Dit is een goede vraag en we hebben hier geen kort eenvoudig antwoord op. De help zal binnenkort voorzien worden van toelichting hierover.
Hiervoor kun je straks een WAZO aanvraag naar het UWV opsturen.
Omdat je verlofsoorten met Payroll integreert kunnen deze conform eigen inrichting op de loonstrook verschijnen.
Algemeen | AFAS Pocket | Bouw | CRM | Financieel | Fiscaal | Flex | HRM | Ordermanagement | Payroll | Projecten