Waar andere bedrijven vooral praten over producten of diensten, ligt de kern van AFAS op een andere plek. Arnold Mars legt uit: ,,Het begint allemaal bij vriendschap en liefde. Hoe wil je dat een ander met jou omgaat? Ga dan ook zo met die ander om. Impact maken is niets anders dan goed doen, en dat zit diep verweven in onze cultuur."
Volgens Leen Zevenbergen is die filosofie het fundament van AFAS: ,,Het is alsof je een groep vrienden ziet die samen iets unieks bouwen. Ze zien klanten als vrienden, en als je dat consistent doet, creëer je een band die niet snel wordt doorbroken."
Arnold bevestigt dat: ,,Als een klant je vertrouwt als een vriend, blijft die klant bij je. Dat is niet alleen mooi, maar ook commercieel slim."
Een van de meest besproken initiatieven van AFAS is de invoering van de vierdaagse werkweek. Alle medewerkers kregen een extra vrije dag, zonder dat dit invloed heeft op hun salaris. Dit was echter niet zonder uitdaging. ,,De vraag was: hoe doen we in vier dagen hetzelfde werk als in vijf? Dat betekent slimmer werken, meer automatiseren, maar ook anders nadenken over je tijd", vertelt Arnold Mars.
Hoewel het idee lovend werd ontvangen en als slimme marketing werd gezien, was de uitvoering volgens Mars verre van eenvoudig. ,,Je moet dealen met je eigen schaarste. Ik merk zelf dat ik soms alsnog werk moet inhalen in het weekend. Maar het dwingt ons wel om creatiever te worden en echt prioriteiten te stellen", legt hij uit. De extra vrije dag geeft medewerkers daarnaast de kans om impactvoller met hun tijd om te gaan. ,,Sporten, tijd maken voor familie, een stichting bezoeken of simpelweg onthaasten – het maakt je hoofd helder en dat brengt nieuwe ideeën met zich mee."
Een andere opvallende beslissing van AFAS was het doneren van 30 procent van de aandelen aan twee familie-stichtingen die zich richten op maatschappelijke en sociale impact. ,,Het gaat ons niet alleen om winst; we willen ook teruggeven aan de samenleving. Met dit aandeel willen we impact maken, niet alleen binnen ons bedrijf, maar ook daarbuiten", vertelt Mars.
Volgens hem is het belangrijk om verder te kijken dan de basics: ,,LED-verlichting en elektrische auto's zijn hygiënestandaarden, die moeten bedrijven sowieso hebben. Maar echte impact vraagt meer. Het betekent keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen voor wat je écht kunt bijdragen."
Voor Arnold Mars is storytelling een essentieel middel om de boodschap van AFAS uit te dragen. ,,We willen levende boeken zijn, medewerkers en klanten die verhalen delen over wat we doen en wat we bereiken. Niet alleen met onze software, maar ook met wat er daarbuiten gebeurt", legt hij uit. AFAS wil met hun software verder gaan dan administratieve processen verbeteren. ,,We zetten onze producten in om verandering teweeg te brengen. Ons doel is om ondernemingen en samenwerkingsvormen anders te laten denken en doen, vanuit het goede en met een blik op de toekomst", vertelt Mars.
Wat staat er volgens Arnold Mars nu op de planning? ,,Het belangrijkste is dat we alles wat we doen, op een goede manier blijven neerzetten. En als andere bedrijven ons voorbeeld volgen, hebben we pas echt succes", zegt hij. Mars hoopt dat de vierdaagse werkweek en andere initiatieven navolging krijgen. ,,Hoe meer bedrijven impact maken, hoe groter de verandering. Samen kunnen we laten zien dat zakelijk succes en goed doen hand in hand kunnen gaan."