Testen: #Hoedan

Beoordeling    8,1

Wil jij alles te weten komen over het testen voor een livegang of optimalisatie? Kom dan naar het test seminar!
 • Precies weten wanneer, hoe en wat je moet testen 
 • Weten hoe je in AFAS een testportal kunt bouwen
 • Met vertrouwen nieuwe functionaliteit introduceren binnen de organisatie

Niveau

 

Vooropleiding

Basisvaardigheden

Begintijd

09:30 uur

Eindtijd

Rond 16:30 uur

Testen: #Hoedan

Het is twee maanden voor livegang. Alles is ingericht. De profielen kloppen, de velden staan goed, je toelichtingen zijn geschreven en je workflows zijn doorgeklikt. Vol goede moed nodig je de managers uit om het resultaat van 'het bloed, zweet en tranen' van de afgelopen maanden te tonen. Je start de eerste acceptatietest, door een manager een mutatie te laten inschieten. Er verschijnt een melding: “ACCESS DENIED”. Je bent niet geautoriseerd. Iemand maakt een schampere opmerking en jij schiet in de stress.

Bovenstaand scenario komt menig implementatie terug. Erg vervelend: je moet en plein public de oplossing fixen en je staat gelijk 1-0 achter ten opzichte van de criticasters binnen de klankbordgroep.

Dit gebeurt niet omdat er niet getest is, maar omdat het testen niet op de juiste manier is gedaan. In deze sessie leggen we uit #hoedanwel en waar je op moet letten. Daarnaast zetten we de meest voorkomende autorisatieproblemen, met de oplossing, op een rij.

Sprekers:

 

Tim van Bladeren

Senior Consultant

Gepassioneerde AFAS-consultant die veel implementaties, voor zowel kleine als grote organisaties, heeft begeleid. Het belang van een goed testplan, en de consequenties bij het ontbreken hiervan, komen iedere implementatie weer naar voren. Tim neemt jullie mee in de do’s en don'ts bij het testen. Bij veel implementaties zien we dat het testen voorafgaand aan livegang niet voldoende aandacht krijgt. Testen is niet alleen functioneel belangrijk, maar het geeft je ook een terugkoppeling over de manier waarop gebruikers wel of niet succesvol met de software kunnen werken. Een succesvolle testsessie levert feedback op voor functionaliteit, usability & logica. Daarnaast creëert het ook draagvlak binnen de organisatie voorafgaand aan een livegang.

 

Michiel Radstaak

Projectleider

Enthousiaste AFAS-projectleider die afgelopen 2,5 jaar verschillende implementaties en optimalisaties heeft begeleid. Gedurende deze jaren heeft hij voor verschillende uitdagingen gestaan rondom het testen. De livegang kwam hierdoor bijna in gevaar. Michiel deelt zijn ervaringen vanuit de praktijk. De focus ligt op het meegeven van de juiste inzichten en wat er allemaal nodig is om te starten met testen. Het is meer dan alleen een testscript doorlopen en bevindingen noteren. Het doel is acceptatie binnen de organisatie, maar ook opleiding en de juiste communicatie richting de eindgebruikers is belangrijk. Het op tijd starten met testen levert rust en controle op richting livegang en eindgebruikers. Uiteindelijk blijft testen altijd een doorlopend proces, ook na livegang, waar je vanaf dag één de juiste prioriteit aan moet geven!

 

 

Milo van Rees 

Applicatie & Procesmanager

Als APB'er is Milo samen met zijn collega's verantwoordelijk voor de inrichting en het gebruik van de AFAS-applicatie voor AFAS zelf. In 2014 bij AFAS begonnen en via Support, Customer Care & Consultancy bij APB beland. Bij AFAS Procesbeheer is hij verantwoordelijk voor het accepteren van de nieuwe versie van Profit bij AFAS, die volledig in een acceptatieportal in InSite is gebouwd. Deze kennis deelt hij graag.

 

Externe projectleider

Test organisatie verantwoordelijke 

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie voorbereid is op de testfase en hoe richt je deze goed in. Deze externe projectleider heeft al vele organisaties hierin begeleid en zorgt voor een duidelijk overzicht. 

Inschrijven

Programma

9:00 - 09:30
Ontvangst met koffie, thee en wat lekkers
09:30 - 12.00 

 • Hoe test AFAS de eigen software
 • Testen en de automatisering daarvan 
 • Praktische vormgeving testen & tips & tricks
 • Testen vanuit de AFAS Projectleiding

12.00 - 13.00 
Lunch

13.00 - 16:00

 • Testervaring uit de praktijk
 • Aan de slag met een Praktijkcase naar keuze
 • Bespreken verschillende voorbeelden en situaties
 • Algemene tips & tricks

16.00 - 16.45
Afsluiting en aansluitende borrel

Meer weten over het testen van een optimalisatie of implementatie?

Bekijk alvast de themapagina