Testen: #Hoedan

Beoordeling    8,1

Wil jij alles te weten komen over het testen voor een livegang of optimalisatie? Kom dan naar het test seminar!
  • Precies weten wanneer, hoe en wat je moet testen 
  • Een gepersonaliseerd testplan kunnen maken
  • Met vertrouwen nieuwe functionaliteit introduceren binnen de organisatie

Niveau

 

Vooropleiding

Basisvaardigheden

Begintijd

09:30 uur

Eindtijd

Rond 16:30 uur

Testen: #Hoedan

Het is twee maanden voor livegang. Alles is ingericht. De profielen kloppen, de velden staan goed, je toelichtingen zijn geschreven en je workflows zijn doorgeklikt. Vol goede moed nodig je de managers uit om het resultaat van 'het bloed, zweet en tranen' van de afgelopen maanden te tonen. Je start de eerste acceptatietest, door een manager een mutatie te laten inschieten. Er verschijnt een melding: “ACCESS DENIED”. Je bent niet geautoriseerd. Iemand maakt een schampere opmerking en jij schiet in de stress.

Bovenstaand scenario komt menig implementatie terug. Erg vervelend: je moet en plein public de oplossing fixen en je staat gelijk 1-0 achter ten opzichte van de criticasters binnen de klankbordgroep.

Dit gebeurt niet omdat er niet getest is, maar omdat het testen niet op de juiste manier is gedaan. In deze sessie leggen we uit #hoedanwel en waar je op moet letten. Daarnaast zetten we de meest voorkomende autorisatieproblemen, met de oplossing, op een rij.

Sprekers:

 

Ivo Bijsterbosch

Consultant

Enthousiaste AFAS consultant met veel ervaring in het begeleiden van implementaties voor zowel kleine als grote bedrijven. Tijdens de implementaties wordt keer op keer het belang van een deugdelijk testplan onderschreven. Testen is niet alleen van functioneel belang, maar biedt tevens waardevolle inzichten in hoe gebruikers succesvol met de software kunnen omgaan. Een geslaagde testsessie resulteert in feedback over de functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en logica van het systeem. Bovendien helpt het draagvlak binnen de organisatie te creëren voordat de software in gebruik wordt genomen. Goed uitgewerkte plannen en bevindingen zorgen bovendien voor betere ondersteuning tijdens ingeplande dagen en is een mooi startpunt voor verdere optimalisatie van het product. 

 

Ivo zal zich richten op de essentiële do's en don'ts tijdens het testproces. In veel implementatietrajecten blijkt dat het testen vóór de livegang vaak onderschat wordt. Door goed voorbereid en verder te kijken dan alleen het testen kan er veel meer uit een testfase gehaald worden dan enkel het zien dat iets werkt. 

 

Valentine de Vries

Projectleider

Gedreven projectleider in het team Zakelijke Dienstverlening heeft jarenlang ervaring opgedaan in zowel consultancy- als projectmanagementrollen. Valentine kent de testfase van implementatie- en optimalisatieprojecten, mede dankzij de nauwe samenwerking met klanten in haar eerdere consultantrol.

In dit seminar deelt Valentine graag haar inzichten die ze heeft opgedaan tijdens de testfasen. Ze biedt concrete handvatten om de effectiviteit van testen te maximaliseren. Hierbij gaat het om meer dan enkel het uitvoeren van een testscript en het registreren van bevindingen.

Valentine benadrukt het belang van acceptatiefase binnen de organisatie, evenals de juiste opleiding en effectieve communicatie naar de eindgebruikers. Op tijd beginnen met testen creëert rust en controle. Dit draagt bij aan een vlottere overgang naar livegang en een betere gebruikerservaring. Ze is van mening dat elk testresultaat is een cadeau is en je weer een stap verder brengt.

Testen is een continu proces waar je vanaf de eerste dag de juiste prioriteit aan moet toe te kennen.

 

 

Externe projectleider

Test organisatie verantwoordelijke 

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie voorbereid is op de testfase en hoe richt je deze goed in. Deze externe projectleider heeft al vele organisaties hierin begeleid en zorgt voor een duidelijk overzicht. 

Inschrijven

Programma

9:00 - 09:30
Ontvangst met koffie, thee en wat lekkers
09:30 - 12.00 

  • Hoe test AFAS de eigen software
  • Hoe organiseer je, je testorganisatie
  • Resultaat gericht testen

12.00 - 13.00 
Lunch

13.00 - 16:00

  • Intro testplan
  • Aan de slag met je eigen praktijk case
  • Ervaringen vanuit de externe projectleider

16.00 - 16.45
Afsluiting en aansluitende borrel

Meer weten over het testen van een optimalisatie of implementatie?

Bekijk alvast de themapagina