Alle controles per periode geautomatiseerd uitgevoerd.
Elke organisatie voert regelmatig controle uit op de data van de administratie. Dit kan geautomatiseerd via de finance auditor. De meldingen zijn in te delen in waarschuwingen en fouten. De resultaten worden per audit-nummer getoond in de weergave waarna je door kunt zoomen naar de details. Per audit staat er ook een uitgebreide toelichting, zodat je weet wat de audit doet.
Om het proces verder te automatiseren en audits te gebruiken als onderdeel van je dagelijkse processen, kun je audits ook uitvoeren via een geplande taak. Je kunt de taak bijvoorbeeld 's nachts laten uitvoeren en 's ochtends staan de resultaten voor je klaar.
Uiteraard biedt dit ook de accountant een mooi hulpmiddel in het beoordelen van de totale administratie.
Let op:
Heb je zelf een audit of controle die je doet en deze komt niet voor in de lijst, meld deze dan via een incident aan support.
Finance auditor | AFAS Open 2020 |
Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
Kijk ook eens in de weergave Samenvatting (alle), dan zie je ook welke audits zijn uitgevoerd en akkoord zijn.
Maak het draaien van de finance auditor tot een dagelijks of wekelijks proces.
Standaard heeft de functioneel applicatiebeheer en de applicatiebeheerder financiële administratie rechten op de functie. Voeg via de autorisatie tool eventueel een groep toe om de resultaten te beoordelen.
Lees hier meer.
De auditcontroles kun je uitvoeren per administratieset. Als je geen administratieset gebruikt, worden de auditcontroles uitgevoerd voor de geopende administratie.
Lees hier meer.
Je kunt voor het genereren van de audits een geplande taak aanmaken, de taak Genereren Financial Audit.
Optioneel kun je een administratieset inrichten voor de geplande taak.
Lees hier meer.
Standaard worden alle audits bij alle administraties uitgevoerd. Je kunt een audit in zijn geheel blokkeren of voor een administratie blokkeren als je de audit niet wilt laten uitvoeren in die bewuste administratie.
Lees hier meer.
Bij iedere audit is er een standaard toegestane afwijking opgegeven. Daar kun je echter van afwijken als je vindt dat de controle te scherp is voor jouw organisatie.
Lees hier meer.
Na het uitvoeren van de audits is het zaak dat je de onvolkomenheden in de administratie aanpast of oplost. Daarna kun je de auditcontrole opnieuw uitvoeren en zal de fout of waarschuwing niet meer getoond worden in de weergave.
Lees hier meer.
Mocht je een specifiek auditresultaat in de weergave bewust willen negeren, dan kan dit met de actie Negeren met een toelichting.
Hierdoor wordt alleen deze genegeerd, en zal in toekomstige audits niet meer gemeld worden. De genegeerde regel wordt gelogd en kun je raadplegen.
Lees hier meer.
(checklist)
Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.