Van schenking tot belasting.
Alle wisselingen van geld of producten vallen onder een schenking, met als voorwaarde dat één van de twee partijen er slechter van wordt en de ander beter. Zo valt het schenken van een aanzienlijk geldbedrag onder de schenkbelasting, maar de verkoop van een huis onder de marktwaarde ziet de Belastingdienst ook als schenking.
In Profit wordt de aangifte schenkbelasting gestart vanuit de schenker. In de aangifte kun je opgeven aan welke personen en hoeveel er geschonken wordt. Afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger geldt een vrijstelling en wordt de te betalen belasting berekend. Als de aangifte klaar is, kun je het biljet digitaal versturen naar de Belastingdienst.
In het elektronisch bericht worden meerdere schenkingen aan dezelfde ontvanger alleen goed verwerkt als je voor elke schenking een aparte aangifte schenkbelasting instuurt. De opzet van de aangifte is gelijk gemaakt aan de opzet van het elektronisch bericht, waardoor je nu per ontvanger slechts één schenking op kunt geven. Als aan dezelfde ontvanger twee schenkingen gedaan worden, dan moet deze ontvanger gedupliceerd worden om zo de twee schenkingen op te kunnen geven.
Let op:
Door deze opzet kan het gebeuren dat de berekening van de te betalen schenkbelasting niet goed gaat omdat schenkingen gecombineerd in de tweede tariefgroep komen terwijl afzonderlijke schenkingen dit niet doen.
Als je werkt met eigen rollen voor Fiscaal InSite moet je voor de aangifte schenkbelasting pagina's toevoegen aan de functionaliteit.
Als je werkt met de standaard meegeleverde rollen en functionaliteit beschikken de medewerkers automatisch over de functionaliteit van de schenkbelasting.
Lees hier meer.
Voordat je de aangifte schenkbelasting voor een jaar kunt uitwerken moet je eerst de biljetsoort vrijgeven.
Lees hier meer.
Er zitten verschillende actoren in de digitale aangifte schenkbelasting, namelijk de aangever, de schenker, de ontvanger en de contactpersoon. De aangever is de persoon die de aangifte indient en ondertekent, in ons geval is dat altijd de schenker. De schenker is de cliënt IB die iets schenkt.
Als de schenker nog niet bekend is voeg je een cliënt IB toe.
Lees hier meer.
(optioneel)
Je beschikt per jaar over een standaardrapportage Schenkbelasting en een losse voorbrief. Deze twee rapporten zitten samen in een rapportenset. Van deze meegeleverde rapporten kun je een kopie maken die je kunt aanpassen aan je eigen wensen.
Lees hier meer.
(checklist)
Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.
Wat
| Beschrijving
| Advies
|
---|---|---|
1. Communicatieprofiel | Voordat je berichten kunt verzenden en ontvangen moet je het communicatieprofiel Communicatie met digipoort deblokkeren. | Open de eigenschappen van het profiel om het te deblokkeren. |
2. Digipoort certificaat | Voor het communiceren met de Belastingdienst heb je een Digipoort certificaat nodig. Je moet zelf de benodigde certificaat aanvragen via een dienstverlener van je keuze. | Ga voor meer informatie naar www.logius.nl. |