Aan de slag met Google Tag Manager & OutSite

Een schat van mogelijkheden voor je OutSite

OutSite is het platform van AFAS om als organisatie effectief te communiceren met de buitenwereld. OutSite wordt vaak ingezet als bedrijfswebsite of Werkenbij-site. Maar ook als een portaal voor cursussen, klanten, leveranciers of leden biedt OutSite je tal van mogelijkheden dankzij de geïntegreerde backoffice. Maar als je iets bouwt, wil je wel zeker weten dat je boodschap duidelijk overkomt. Om dat te checken en te optimaliseren, geldt in de webwereld de wet ‘meten is weten’. Je wilt dus weten hoe lang een bezoeker op welke pagina is. En welke content het best gelezen wordt, wat tot conversie leidt of hoe je advertenties presteren. Hiervoor bestaan heel veel tools. Google Tag Manager helpt je om al die tools makkelijker te benutten en te beheren.

Google Tag Manager als doorgeefluik

Maar wat is Google Tag Manager nou precies? Het is een schil of datalaag over je website waarmee je verschillende programma’s makkelijker en centraal kunt aansturen. Google Tag Manager meet zelf niets, het is eigenlijk een doorgeefluik. Je kunt via Tag Manager bijvoorbeeld Google Analytics centraal aansturen. 

Niet langer hulp van IT nodig

Wereldwijd gebruikt zo’n 60 procent van de websites Google Analytics om statistieken en gebruikersdata te verzamelen, te analyseren en weer te geven. Het principe is eenvoudig. Je plaatst code op je pagina’s en relevante data wordt opgeslagen en in een dashboard gepresenteerd. Google Analytics verzamelt echter heel veel data. En als je iets nieuws wilt meten wat niet standaard gemeten wordt, moet je extra code plaatsen. Dat is niet in elke organisatie even eenvoudig. Als marketeer, HR-medewerker of succesbeheerder heb je hierbij vaak de hulp van de IT-afdeling of een webbureau nodig.

Code in één keer voor je gehele site uitrollen

Een goede implementatie van Google Analytics kan een flinke klus zijn als je meer wilt meten dan de basis. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel mensen daadwerkelijk op het telefoonnummer klikken of de PDF die je aanbiedt downloaden? Dan moet je hier aanvullende inrichting doen. Dit los je op met een tracking code. Omdat zo’n telefoonnummer waarschijnlijk op elke pagina staat, is dat veel werk. Je systeembeheerder heeft daar misschien geen tijd voor of zin in, en inhuur kost hoe dan ook geld. Daarom: Google Tag Manager to the rescue! Daarmee rol je nieuwe code – zoals de tracking code voor het telefoonnummer - snel uit. In een paar handelingen plaats je zelf de juiste code heel gericht op een paar pagina’s of in één keer op de gehele site.

Tags plaatsen? Dat kan jij ook!

Google Tag Manager is niet alleen handig voor slim gebruik van Google Analytics. Je kan ook eenvoudig code van derde partijen, zoals bijvoorbeeld Hotjar of Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads) beheren en uitrollen. Installeren van chatfunctionaliteit op elke OutSite pagina is ook heel eenvoudig. Maar daarvoor moet je wel eerst Google Tag Manager in OutSite implementeren. En je snapt het al; dat is natuurlijk een fluitje van een cent. Je plaatst de Container-ID (het unieke ID dat verwijst naar jouw Google Tag Manager account) in de eigenschappen van je OutSite en je kunt los. Lees in de handleiding hoe je dit snel doet.

Met Google Tag Manager kun je zelf tags in OutSite plaatsen zonder de tussenkomst van IT of derden. Je bent zelf de tagbaas. Voorheen betekende zo’n verzoek namelijk veel overleggen en soms dagen wachten. Nu is het in een paar minuten geregeld. Bovendien kan je allerlei externe tools over je website heen zetten, wat tal van mogelijkheden biedt. En dit alles inclusief de voordelen van volledige integratie met de backoffice. Zoals met meer zaken online is het natuurlijk wel belangrijk om je ook te verdiepen in de consequenties die deze tools hebben op de privacy(ervaring) van de bezoeker van je site.

Wil je starten met Google Tag Manager? Kijk dan hier voor een praktische handleiding.



Deze blog is gemaakt in samenwerking met Digital Marketing Bureau Gladior.

Bekijk de handleiding

Hoe zet je de basis van Google Tag Manager neer en waar vind ik meer informatie?

> Bekijk de handleiding