Slimme trucs voor de rapportgenerator

AFAS levert zoveel mogelijk standaardcontent mee met de software. Dat geldt ook voor een breed aanbod standaardrapporten. Maar soms wil een organisatie zelf specifieke rapporten opstellen. Met de rapportgenerator leveren we een tool om rapporten te wijzigen en/of nieuwe rapporten te maken. Natuurlijk moet je hier als beheerder mee leren werken. Het is echter niet nodig om het wiel steeds helemaal opnieuw uit te vinden. Bouke van de Pol en Wilfred Kruijsbergen van de afdeling Content helpen je graag op weg met een aantal praktische tips & tricks.

Met de rapportgenerator kun je snel standaardoutput zoals facturen of loonstroken maken. En dat hoeft helemaal niet lastig te zijn. Beheerders krijgen vaak veel vragen vanuit de organisatie om inzicht te creëren. Maar voordat je aan de slag gaat met een rapport is het sowieso verstandig om kritisch te zijn. Allereerst moet je zeker weten of je de vraag goed begrijpt. Pas dan weet je welke data je nodig hebt voor het juiste antwoord. Een logische vervolgvraag hierbij is: is er al een standaard meegeleverd rapport dat we kunnen hergebruiken? Zonder deze vragen te stellen, bestaat het risico dat er tal van vergelijkbare rapporten worden gemaakt. Zo ontstaat gemakkelijk een wildgroei aan rapporten die je als beheerder vervolgens wel moet onderhouden.

Extra werk voorkomen

In hun werk komen Bouke en Wilfred hier geregeld voorbeelden van tegen. Bijvoorbeeld van organisaties met meerdere dochterondernemingen of activiteiten in twee landen. Die genereren dan per bedrijf of land een loonstrook. Dat betekent in ieder geval beheer en onderhoud van extra lay-outs. Bovendien neemt de kans op fouten toe. Zonde van de tijd, want per saldo verschillen alleen de naam of het logo op het loonstrookje. Voor lonen worden sowieso heel veel rapporten gemaakt. Dit terwijl je met één rapport vaak wel tien vragen uit de organisatie kunt beantwoorden, bijvoorbeeld over vakantiedagen of overuren. De tijd die je zo bespaart, kun je veel beter besteden aan het creëren van echte meerwaarde met de software.

Zelf rapporten maken

Rapporten zijn overigens zeker niet alleen voor gebruik binnen je eigen organisatie. Veel rapporten, van facturen en pakbonnen tot orders komen bij derden terecht. Het is dus zaak dat deze output niet alleen correct is, maar er ook goed uitziet. Die output is toch je visitekaartje. Dit gaat vaak geautomatiseerd, waardoor je er zelf na verloop van tijd geen weet meer van hebt. 

Er worden bij een gemiddeld bedrijf heel wat rapporten gemaakt. Het is daarom belangrijk dat een beheerder snel en efficiënt een rapport kan aanmaken. Daar helpt AFAS je graag bij. Het is gewoon een kwestie van doen. AFAS biedt genoeg slimme trucs. En als je er toch niet uit komt, helpen wij, Bouke en Wilfred, je graag!

Dag van de AFAS beheerder

Op de Dag van de AFAS beheerder deelden Bouke en Wilfred hun tips voor de rapportgenerator. Hun presentatie kan je direct terugkijken!


Dag van de AFAS beheerder

Wilfred en Bouke zijn één van de break-outsprekers op de Dag van de AFAS beheerder. De presentatie van deze dag vind je onderaan deze blog.