Bij een medewerker die 40 uur werkt volgens de cao, niet ziek is of geen ouderschapsverlof heeft, loodst de software je soepel door het salarisproces. Maar als er iets afwijkt of niet helemaal klopt, is het soms zweten. Allereerst zijn collega’s daar niet blij mee. De werkdruk op de salarisadministratie is vaak hoog. Er is elke maand een harde deadline. Alle gegevens moeten voor de betaaldatum zijn ingevoerd om salarissen op tijd uit te betalen. Bovendien zijn er aangiftes, zoals de loonaangifte, aan het salaris gekoppeld die correct moeten zijn en binnen de termijn aangeleverd.
Een andere stressfactor ontstaat als de software van AFAS nog niet optimaal wordt gebruikt. Als medewerkers verlofaanvragen of declaraties via mail insturen, kan dit voor fouten of vertraging zorgen. Daarom vinden we gegevens bij de bron invoeren zo belangrijk. Verder heeft de salarisadministratie veel raakvlakken met andere afdelingen, zoals Financiën. Je wilt je zaakjes dus op orde hebben en problemen snel oplossen.
Maar waar begin je als er iets afwijkt of misgaat? Bij Support pakken we dat systematisch aan en noemen we dat trechteren. En dat kan jij ook. Sterker nog, in veel gevallen vind je het antwoord zonder hulp van AFAS. Die tijd kan je jezelf en je collega’s besparen. In het begin is dat best spannend. Het betekent bijvoorbeeld dat je schermen moet durven openen en soms op iets moet klikken zonder dat je de uitkomst kent. Toch is dat wel de weg naar een goede analyse. Deze checklist geeft je hierbij houvast. Afhankelijk van wat er precies misgaat in de berekening, kan je zelfstandig de volgende checks doen.
Deze problemen zijn vaak te verklaren uit:
Het lijkt een hele lijst, maar in de praktijk heb je snel door welke checks het belangrijkst zijn. Met deze basiscontrole kan je in de meeste situaties doelgericht een oplossing voor je probleem of vraag vinden. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Zo werk je met minder stress, zorg je voor correcte salarissen en betaal je ze op tijd uit.
Kom je er toch niet uit? Stuur dan een incident in bij Support en beschrijf wat je al hebt gecontroleerd. Dan weet je zeker dat je snel de beste oplossing hebt.