Vijf tips om goed om te gaan met feedback

Zien collega's jou als de bad guy?

Als AFAS beheerder wil je graag dat de software goed werkt. Voor collega’s is dat echter de normaalste zaak van de wereld. Veel complimenten ontvang je hier meestal niet voor. Dat is anders als er iets misgaat. Dan ben jij de bad guy. Hoe ga je om met deze kritiek?

Je doet natuurlijk veel meer dan op de winkel passen en software onderhouden. Als AFAS beheerder wil je dat collega’s de software optimaal kunnen benutten om hun werk zo goed mogelijk te doen. Daarom is het ook belangrijk dat je precies weet wat er bij je collega’s speelt. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Hun opmerkingen, positief of negatief, kunnen namelijk bijdragen aan jouw succes en dat van je organisatie. Je collega’s moeten namelijk elke dag met AFAS werken. Feedback krijgen is echter niet altijd makkelijk. Daarom geven we je vijf tips om positief om te gaan met kritiek én complimenten.

 

Tip 1: Vat feedback niet persoonlijk op

Als iemand vindt dat iets niet optimaal verloopt, ben jij vaak de eerste die dit hoort.  Soms subtiel, soms ongezouten. Veel mensen vatten kritiek zeer persoonlijk op. In dat geval is de eerste reactie vaak zeer direct en vrij emotioneel en staat de zaak meteen op scherp. Dat is jammer omdat je van feedback veel kunt leren. Het geeft je inzicht in hoe je zaken kunt aanpassen en verbeteren. Het is dus belangrijk om jezelf open te stellen voor de meningen van collega’s en deze vooral niet persoonlijk op te vatten. De kritiek gaat over jouw functioneren, iets wat je hebt gedaan, en niet over jou als persoon. Of over heel andere zaken… Vraag jezelf steeds af ‘wat kan ik hieruit leren?’

 

Tip 2: Eerst luisteren

Niet alle feedback is onterecht. Het is dus zaak om eerst te luisteren naar wat een collega je te zeggen heeft. En niet meteen in de verdediging te schieten. Dat geeft je ook de mogelijkheid om door te vragen, als je je niet in de opmerkingen kunt vinden. Vraag naar de feiten en naar concrete voorbeelden en luister met aandacht. Zo weet je precies waar het over gaat. Dit betekent overigens niet dat je het met de ander eens moet zijn. Je geeft je collega in ieder geval wel het idee dat je voor feedback openstaat en hem of haar serieus neemt.

 

Tip 3: Laat feedback eerst landen

Het is niet altijd leuk om kritiek te krijgen. Daarom is het goed om jezelf de tijd te gunnen om feedback te laten landen. Soms helpt het om in stilte tegen jezelf te zeggen ‘wacht even’. Zo kun je even ademhalen en op een rij zetten wat je vindt of voelt. Het is dan belangrijk dat je de ander vertelt dat je erover na gaat denken. Zet alles vervolgens op een rij om te bepalen wat terecht is en wat je daar mee kunt. In dat geval moet je wel eerlijk tegen jezelf zijn. Zeker als je vaker dezelfde kritiek krijgt, kan er een kern van waarheid in zitten. Vertel je collega wel wat je vervolgstap is, ook als je besluit er niets mee te doen.

 

Tip 4: Aanvaard complimenten

Feedback is zeker niet altijd negatief. Een compliment kun je ook als feedback zien. Soms vinden mensen het lastig een compliment te aanvaarden. Als ze een positieve opmerking krijgen, wuiven ze het weg: ‘Ik doe gewoon mijn werk hoor’. Waarom zou een collega je de volgende keer dan nog een compliment geven? Neem ook complimenten serieus en bedank je collega. Want wie vindt het nou niet leuk om waardering voor zijn of haar inzet te krijgen? Bovendien kun je nog vragen wat de ander precies goed vond. Ook daarvan kan je weer leren.

 

Tip 5: Waardeer feedback

Iemand feedback geven is niet makkelijk. Dat geldt ook voor de collega die op jou afstapt met een opmerking of een tip. Het is goed om te laten merken dat je dat waardeert. Feedback kan namelijk jou en je organisatie verder helpen.