Nieuw jaar in Payroll opstarten

Voor de jaarovergang in Payroll sluit je het loonjaar af en richt je Payroll in voor het volgende jaar. Op deze pagina zoomen we in op de tweede fase: het opstarten van het nieuwe jaar.

 

De stappen op een rij

1. Controleer de Profit- en cao-versie

Om de salarisverwerking van januari 2024 te kunnen accorderen heb je Profit 2 en de cao van 2024 nodig. Je vindt je overgangsdatum hier. De cao's die uitgeleverd zijn, worden bijgewerkt in je omgeving zodra je over bent op Profit 2.

Lees verder

2. Bekijk de uitlevering van de cao's voor 2024

Wij leveren de Profit CAO's voor 2024 uit, zodra de nieuwe cijfers ingevoerd en doorgerekend zijn. Als de cijfers nog niet compleet zijn, wachten we zo lang mogelijk met uitleveren. Uiterlijk 10 januari leveren wij alle cao's uit, ook als nog niet alle cijfers van de fondsen bekend zijn. In dat geval leveren wij in de loop van januari een nieuwe update uit, met de beschikbare cijfers.

Lees verder

3. Journaalstructuur bijwerken

Omdat een nieuwe cao nieuwe looncomponenten bevat kan het zijn dat je de journaalstructuur moet bijwerken. Dit houdt in dat je één of meerdere looncomponenten koppelt aan een financieel kenmerk en/of grootboekrekening.
Je sleept de looncomponenten van de rechterkant naar de linkerkant onder het juiste financiële kenmerk. Hierna klik je op de knop Grootboekrekeningen om de grootboekrekening aan het looncomponent te koppelen.

Lees verder

4. Percentage Whk en premie Aof

Van de Belastingdienst ontvang je een beschikking met het percentage Whk en de premie Aof. Voor de Whk pas je indien nodig zelf de percentages aan. Standaard wordt de premie voor kleine werkgevers toegepast. Voor de Aof geldt dat standaard de lage premie wordt toegepast. Heb je aangegeven dat de Aof hoog van toepassing is en blijft dat zo? Dan hoef je hiervoor niets aan te passen. 

5. Eigen looninrichting bijwerken

Werk (indien van toepassing) je eigen looninrichting bij. Denk hierbij aan loonschalen, salaristabellen, eigen looncomponenten en instellingen op medewerkersniveau.

Lees verder

6. Nieuwe salarisverwerkingsplannen toevoegen

Voor het nieuwe jaar is voor elke periode een salarisverwerkingsplan nodig. Je kunt de salarisverwerkingsplannen automatisch laten genereren voor het nieuwe jaar. Je hoeft dan niet elke periode van het jaar handmatig toe te voegen in de Salarisverwerkingscockpit.

Lees verder

7. Jaarloon BT berekenen

Voordat je de salarissen van periode 1 kan verwerken en accorderen in Profit 2, bereken je het Jaarloon BT (dit kan alleen in Profit 2). Lukt het niet om het Jaarloon BT te berekenen? Controleer dan of het vorige jaar volledig is geaccordeerd én of de nieuwe perioden voor het volgende jaar zijn toegevoegd in de Salarisverwerkingscockpit.

Het veld 'WW herzien' wordt automatisch uitgevinkt (als die aan stond) in de instantieregel Belastingdienst tijdens het berekenen van het jaarloon BT. Dit voorkomt dat het veld onterecht aangevinkt blijft.

Lees verder

8. Periode 1 verwerken

De laatste stap! Je start de salarisverwerking in de salarisverwerkingscockpit. Het verwerken van de salarissen van periode 1 kan in Profit 1 en Profit 2 (mits je in Profit 2 het jaarloon BT hebt berekend). Het dichtzetten en accorderen van periode 1 doe je in Profit 2. Kun je de eerste periode van het nieuwe loonjaar niet verwerken? Dan heb je niet aan alle voorwaarden voldaan.

Lees verder

 Verlof 2024 

Niet vergeten ;-)


Temidden van alle Payroll stappen zou je het bijna vergeten, maar er is tijdens de jaarovergang ook een belangrijke HRM-actie. Namelijk het inrichten van het verlof voor 2024. Stel je alles nu goed in, dan heb je er de rest van het jaar geen omkijken meer naar. 

Wist je dat je het samengestelde verlof automatisch kunt verlengen? Dat scheelt je weer wat werk!

 

Handige hulpbronnen

 

 

Help Center

In het artikel 'Jaarovergang Payroll' staat het hele proces van het afsluiten van het huidige jaar en het opstarten van het nieuwe jaar uitgelegd. Lees het artikel en volg alle stappen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

 
 

Uitlevering cao's 2024

 

Het team CAO Beheer houdt voor elke cao bij of de cijfers binnen zijn, wat de verwachte uitleverdatum is en of de cao al is uitgeleverd. Zodra er informatie bekend is, lees je dat in het Help Center.

 
 

Veelgestelde vragen

Nieuwe jaar

  • Waarom is het verlofsaldo van vorig jaar niet meer zichtbaar op InSite?
    Dit kan aan een filter op de pagina liggen. Bijvoorbeeld een filter op het veld jaar: [jaar]. Het overzicht toont dan alleen het huidige jaar. Lees verder.
  • Ik heb januari geaccordeerd. Hoe kan ik nu nog mutaties voor december verwerken?
    Hiervoor maak je een correctieperiode in afgesloten boekjaar aan. Je kunt ervoor kiezen om in deze periode alle medewerkers of één medewerker te verwerken.
    Lees verder.
  • Ik ben vergeten de werkkosten in te vullen en heb de periode al geaccordeerd. Wat nu?
    Het bedrag aan werkkosten kan je ook invullen als je de periode al hebt geaccordeerd. Het bedrag gaat direct mee in de loonaangifte. Lees verder.

Jaarloon BT

  • Kan ik het jaarloon BT ook in Profit 1 berekenen?
    Nee, je hebt Profit 2 nodig voor het berekenen van het jaarloon BT. Lees verder.
  • Kan ik het jaarloon BT berekenen voordat de CAO Update van 2024 is geïnstalleerd?
    Ja dat kan!
  • Waarom wordt er voor oproepkrachten geen jaarloon BT berekend?
    Profit kan op basis van het rooster niet inschatten hoeveel de oproepkracht gaat werken. Daarom vul je voor oproepkrachten het jaarloon BT handmatig in de eigenschappen van de salarisregel. Lees verder.
  • Waarom kan ik het jaarloon BT niet berekenen?
    Je kunt het jaarloon BT pas berekenen als aan alle voorwaarden is voldaan. Ook kan dit pas als Profit 2 is geïnstalleerd. Lees verder

Wettelijke wijzigingen 2024

Wet- en regelgeving

______________________________________________________________________________
 

Alle wet- en regelgeving voor 2024 zit in de CAO Updates met versie 20240101. Bekijk hiervoor de CAO Releasenotes. Op 21 december zijn alle releasenotes beschikbaar. 

 Webinar

______________________________________________________________________________
 

Kijk het webinar HRM & Payroll wet- en regelgeving, waarin Benno en Nieke je meenemen in alle wettelijke wijzigingen voor 2024.

Minimumloon per uur

______________________________________________________________________________
 

Met ingang van 2024 komt er één wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers. Je leest hierover alles op de themapagina Minimumloon per uur.

Hulp nodig? 

Loop je ergens tegenaan tijdens het opstarten van het loonjaar? Support helpt je graag verder!