De renseigneringsverplichting: zo voldoe je eraan met AFAS

Als je in je organisatie te maken hebt met betalingen aan derden voor werkzaamheden of diensten en diegene is niet bij jou in loondienst en ook geen ondernemer, dan moet je voor 1 februari 2023 verplicht informatie hierover aanleveren bij de Belastingdienst

Dit wordt de renseigneringsverplichting of UBD (Uitbetaalde Bedragen aan Derden) genoemd en is daarmee een uitbreiding op het IB-47 formulier.

Kan ik dit vastleggen in de software van AFAS?

 

Ja, dat is zeker mogelijk! In Profit 22 is nieuwe functionaliteit beschikbaar waar je je uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) mee kunt registreren. Voor je hier gebruik van kunt maken moet je deze nieuwe functionaliteit activeren.

Nadat je de UBD-aangifte hebt ingericht, kun je de gegevens verzamelen die nodig zijn om de aangifte te doen en vervolgens vanaf Profit 22 de aangifte aanleveren bij de Belastingdienst.

Hoe werkt UBD in AFAS? Hoe registreer je een uitbetaling aan een derden? We hebben dit zo simpel mogelijk gehouden:

  • De persoon die je gaat uitbetalen maak je aan als crediteur. Daarbij vul je de gegevens in die nodig zijn voor de aangifte (BSN, geboortedatum, adres etc.) en je vinkt aan dat UBD van toepassing is op deze crediteur. Profit zal daarmee alle betalingen aan deze crediteur kenmerken en meenemen in de aangifte.
  • Per administratie in Profit moet je eenmalig instellingen en gegevens vastleggen die nodig zijn om een juiste aangifte te kunnen genereren in Profit.
  • Om de UBD-aangifte vanuit Profit te doen, moet je geautoriseerd zijn. Vervolgens kun je naar het nieuwe menu onderdeel onder Financieel / Crediteur / UBD-aangifte. Hier kun je de volledige aangifte als XML genereren om aan te kunnen leveren bij het portaal van de Belastingdienst.

Meer informatie vind je in het Help Center

Demo UBD-aangifte in Profit 22

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Crediteur aanmaken

Je maakt voor de persoon die je uitbetaalt een crediteur aan in AFAS. Belangrijk daarbij is dat je aanvinkt dat het hier om uitbetaalde bedragen aan derden gaat. Je kunt hiervoor op InSite ook een aparte banner/knop maken ''Crediteur UBD aanmaken'' en daarmee de aanmaakpagina opmaken en een voorkeurswaarde meegeven aan het veld UBD.

 

Blog

Verplichte UBD-aangifte? Leuker kunnen we het niet maken, gelukkig wel makkelijker!

 

Productmanager Mohamed El Abdouni vertelt je wat we vanuit AFAS hebben gedaan voor de UBD-aangifte. In Profit 20 & 22 is hier al functionaliteit voor uitgeleverd!

Vragen of hulp nodig?

Onze Servicemanagers staan voor je klaar!

Heb je hulp nodig bij het inrichten? Dat kan, stuur je aanvraag in en een Servicemanager neemt contact met je op. 

 

Werk je nog niet met AFAS?

De UBD-aangifte is een standaard onderdeel in onze software. 

Automatiseer je HR & Payroll processen met de software van AFAS. Met één klik heb je inzicht hoe je organisatie ervoor staat.