De vakantietoeslag

In de maand mei betalen veel werkgevers de vakantietoeslag uit. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je hierop voor te bereiden. 

 

Vakantietoeslag of vakantiegeld?

Vakantietoeslag is de 8% loontoeslag, waar iedere medewerker wettelijk recht op heeft. Het wordt vaak vakantiegeld genoemd, maar dit is de loondoorbetaling op de vakantiedagen.

Voordat je de vakantietoeslag kunt narekenen heb je een 5-tal gegevens nodig. Hieronder lees je welke dat zijn en hoe je grip kunt krijgen op de berekening.

In 5 stappen volledig grip op de berekening

1. De vakantietoeslag analyse


Voor het narekenen van de vakantietoeslag is de analyse 'Vakantietoeslag analyse (Profit)' je startpunt. Je ziet hierin per medewerker de relevante berekende gegevens over de gehele opbouwperiode. Wil je inhoudelijk meer weten over de gegevens in de analyse? Lees dan stap 2 t/m 5.

Lees hoe je de analyse gebruikt

2. De methode


De vakantietoeslag wordt berekend volgens een methode. Voor het narekenen van de vakantietoeslag is het van belang te weten met welke methode je werkt. De methode bepaalt namelijk de grondslag die Profit gebruikt voor de berekening. Je controleert dit als eerste om de vakantietoeslag na te rekenen.

Bekijk welke methode je organisatie hanteert

3. De grondslag


Voor het narekenen van de vakantietoeslag raadpleeg je de berekende grondslag in salarisberekening.

Lees welke stappen je uitvoert

4. De opbouwperiode


In de parameters van de looncomponent geef je aan over welk tijdvak je de vakantietoeslag opbouwt. Dit heeft invloed op de berekening.

Bekijk welke opbouwperiode je organisatie hanteert

5. De periode van uitbetaling


De periode van uitbetaling staat meestal op periode 5 (mei). Controleer dit.

Bekijk waar je dit controleert

Veelgestelde vragen

 

 

 • Waarom klopt de uitbetaalde vakantietoeslag niet?

  Met behulp van de vakantietoeslag analyse kun je zelf de opbouw en de berekening van de vakantietoeslag raadplegen. Hiermee krijg je inzicht in het berekende bedrag en kun je deze verklaren.

  Ben je hierna nog van mening dat de uitbetaalde vakantietoeslag niet klopt? Stuur een incident in bij Support inclusief je eigen berekening en bedrag aan vakantietoeslag plus de uitgedraaide vakantietoeslag analyse voor de betreffende medewerker. Bekijk het voorbeeld en ga zelf aan de slag.

 • Waarom klopt de reservering van de vakantietoeslag op de loonstrook niet?

  Allereerst controleer je of de reservering van de vakantietoeslag in de salarisberekening wel juist is. Klopt het saldo aan reservering in de salarisberekening wel? Controleer dan de inrichting van de lijstbegrippen. Deze lijstbegrippen bepalen namelijk het saldo dat op de loonstrook komt te staan.

  Bekijk hoe je de reservering op de loonstrook plaatst.

 • Waarom wordt er geen vakantietoeslag berekend bij uit dienst?
  Het kan verschillende oorzaken hebben als Profit geen vakantietoeslag berekent bij uitdiensttreding. Alle mogelijke oorzaken én oplossingen vind je terug in het Help Center.

 • Waarom wordt de vakantietoeslag niet naar rato berekend voor medewerkers met een einddatum contract of datum uit dienst?
  De opbouw periode van de vakantietoeslag loopt dan van periode 1 t/m 12. In dat geval houdt Profit geen rekening met de toekomstige uit dienst datum of einddatum contract. Pas op medewerkerniveau de opbouw periode aan.

 • Hoe ga ik om met vakantietoeslag over overwerk?
  Er is looninrichting beschikbaar die het mogelijk maakt vakantietoeslag over overwerk te berekenen. Bij een methode vakantietoeslag Grondslag Opbouw wordt het overwerk aan de reservering toegevoegd. Bij gebruik van de methode vakantietoeslag Deze periode wordt direct vakantietoeslag uitbetaald over het overwerk. 

 • Hoe betaal ik de vakantietoeslag periodiek uit aan een medewerker?
  Je betaalt de vakantietoeslag periodiek uit met de looncomponent 'Periodieke uitbetaling vakantietoeslag'. Dit kan je doen voor een specifieke medewerker of voor alle medewerkers waarbij Rooster toepassen in Payroll niet is aangevinkt.

Handig om te weten

Hulp nodig?

Heb je een vraag of opmerking over dit onderwerp en kun je geen antwoord vinden in het Help Center?
Support helpt je graag verder!