De vakantietoeslag

In de maand mei is het weer tijd voor de uitbetaling van de vakantietoeslag. Om jou goed voor te bereiden, vind je alle informatie over dit onderwerp op deze pagina. Welke methode gebruik je? Hoe komt de berekening tot stand en wat moet je controleren voor een succesvolle verwerking.


De uitbetaling van de vakantietoeslag


Vakantietoeslag is de 8% loontoeslag, waar iedere medewerker wettelijk recht op heeft. Voordat je de vakantietoeslag kunt narekenen heb je een 5-tal gegevens nodig. Voor iedere stap hieronder is ook een video-uitleg.

In 5 stappen volledig grip1.

De vakantietoeslag analyse

Voor het narekenen van de vakantietoeslag wil je eenvoudig per medewerker de relevante berekende gegevens over de gehele opbouwperiode inzichtelijk hebben. Deze gegevens vind je in de vakantietoeslag analyse. Wil je inhoudelijk meer weten over de gegevens in de analyse? Neem dan stap 2 t/m 5.

Lees hoe je de analyse gebruikt2.

De methode

De vakantietoeslag wordt berekend volgens een methode. Voor het narekenen van de vakantietoeslag is het van belang te weten met welke methode je werkt. De methode bepaalt namelijk de grondslag die Profit gebruikt voor de berekening. Je controleert dit als eerste om de vakantietoeslag na te rekenen.

Bekijk welke methode je organisatie hanteert
3.

De grondslag

Voor het narekenen van de vakantietoeslag raadpleeg je de berekende grondslag in het vijfvakkenscherm.

Lees welke stappen je uitvoert4.

De opbouwperiode

In de parameters van de looncomponent geef je aan over welk tijdvak je de vakantietoeslag opbouwt. Dit heeft invloed op de berekening.

Bekijk welke opbouwperiode je organisatie hanteert5.

De periode van uitbetaling

De periode van uitbetaling staat meestal op periode 5 (mei). Controleer dit.

Bekijk waar je dit controleert


Veelgestelde vragenDe uitbetaalde vakantietoeslag klopt niet?

Met behulp van de vakantietoeslag analyse kun je zelf de opbouw en de berekening van de vakantietoeslag raadplegen. Hiermee krijg je inzicht in het berekende bedrag en kun je deze verklaren.

Ben je hierna nog van mening dat de uitbetaalde vakantietoeslag niet klopt? Stuur een incident in bij Support inclusief je eigen berekening en bedrag aan vakantietoeslag + de uitgedraaide vakantietoeslag analyse voor de betreffende medewerker. 

Bekijk het voorbeeld en ga zelf aan de slag


Er wordt geen vakantietoeslag berekend bij uit dienst?

Het kan verschillende oorzaken hebben als Profit geen vakantietoeslag berekent bij uitdiensttreding. Alle mogelijke oorzaken én oplossingen vind je terug in onderstaand artikel. 

Mogelijk oorzaken geen vakantietoeslag bij uit dienst


Hoe ga ik om met vakantietoeslag over overwerk?

Er is looninrichting toegevoegd die het mogelijk maakt vakantietoeslag over overwerk te berekenen. Bij een methode vakantietoeslag Grondslag Opbouw, wordt het overwerk aan de reservering toegevoegd. Bij gebruik van de methode vakantietoeslag Deze periode wordt direct vakantietoeslag uitbetaald over het overwerk. 

Vakantietoeslag over overwerk


De reservering van de vakantietoeslag op de loonstrook klopt niet?

Allereerst controleer je of de reservering van de vakantietoeslag in het vijfvakkenscherm wel juist is. Klopt het saldo aan reservering in het vijfvakkenscherm wel? Controleer dan de inrichting van de lijstbegrippen. Deze lijstbegrippen bepalen namelijk het saldo dat op de loonstrook komt te staan.

Bekijk hoe je de reservering op de loonstrook plaatst


De vakantietoeslag wordt niet naar rato berekend voor medewerkers met een einddatum contract of datum uit dienst.

De opbouw periode van de vakantietoeslag loopt dan van periode 1 t/m 12. In dat geval houdt Profit geen rekening met de toekomstige uit dienst datum of einddatum contract. Pas op medewerkerniveau de opbouw periode aan.

Bekijk hoe je op medewerkerniveau kan afwijken


Hoe kan ik de vakantietoeslag periodiek uitbetalen aan een medewerker?

Je betaalt de vakantietoeslag periodiek uit met de looncomponent Periodieke uitbetaling vakantietoeslag. Dit kan je doen voor een specifieke medewerker, of voor alle medewerkers waarbij Rooster toepassen in Payroll niet is aangevinkt.

Vakantietoeslag periodiek uitbetalen

Handig om te weten

Video's vakantietoeslag


De 10 gouden tipsNarekenen, periode opbouw bepalen, rekenmethode bepalen en uitbetalingsperiode bepalen


Vragen?

Heb je een vraag of opmerking over dit onderwerp en kun je geen antwoord vinden in het Help Center?
Stuur een incident in bij Support!