Lage btw-tarief naar 9% 

Themapagina

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief omhoog van 6% naar 9%. In de nacht van 27 op 28 november hebben wij een patch geïnstalleerd die een nieuwe btw-tariefregel van 9% toevoegt per 1 januari 2019. Je hoeft hier zelf niets voor aan te passen. Wel is het belangrijk dat je weet hoe Profit hiermee omgaat. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden.

Wat doet de patch?

De patch voegt een nieuwe btw-tariefregel toe met begindatum 1 januari 2019 aan alle btw-tariefgroepen met de instelling: Land wetgeving  is NL (Nederland) en Kolom in btw totaalregel is 2 (laag)Dit geldt ook voor btw-tariefgroepen die je zelf hebt toegevoegd.

Heb je zelf al een nieuwe btw-tariefregel toegevoegd per 1 januari 2019? Dan wordt deze regel met de patch niet overschreven. Let er op dat je niet 'hard' het percentage verandert van 6% naar 9%, aangezien dan alle facturen met 9% btw worden berekend in plaats van de wellicht toepasbare 6%. De tariefsverhoging geldt namelijk alleen voor producten en diensten geleverd ná 1 januari 2019.

Werk je lokaal? Klik hier om naar de patch te gaan

Hoe werkt het in Profit?


Ordermanagement

Voorbeeld: verkoopofferte

Als je een verkoopofferte van €100,- met datum 01-12-2018 aanmaakt en omzet naar een verkooporder met datum
02-01-2019 dan geldt het nieuwe btw-tarief van 9%. De order krijgt een totaalbedrag van €109,-.

Wijzig je de datum van de verkooporder vervolgens naar
31-12-2018 dan geldt het btw-tarief van 6% en is het totaalbedrag van de order €106,-.

Voorbeeld: pakbon/ factuur

In de pakbon/ factuur geldt hetzelfde. Als je de datum in de kop van de pakbon/factuur wijzigt dan werkt dit automatisch door in het btw-tarief in de regels.

Als je een pakbon uit 2018 factureert in 2019 dan geldt het nieuwe tarief van 9%. Wil je toch de 6% hanteren? Dan vul je een factuurdatum uit 2018 in. Je kan facturen op 2 manieren genereren. Afhankelijk van de manier waarop je facturen genereert, pas je de factuurdatum aan.

1. (Collectief) genereren facturen

Doorloop de wizard voor het genereren van de facturen en geef bij de factuurdatum een datum uit 2018 op.

2. Handmatig omzetten van pakbon naar factuur

Wil je per pakbon handmatig een factuur toevoegen? Maak dan gebruik van het veld Afw. datum handmatige factuur. Vul in dit veld een datum die in het jaar 2018 valt. Let op! Je moet het veld Afw. datum handmatige factuur zelf aan de boekingslay-out van de pakbon toevoegen.


Abonnementen

Voorbeeld: abonnement

In abonnementen kan het voorkomen dat je vooraf factureert.

Stel je hebt een abonnement dat je factureert in december over de maand januari. Profit hanteert in dat geval het btw-tarief van 6%, omdat de factuurdatum valt in december 2018. Dit is volgens de regels van de rijksoverheid.

Betalingen in 2018 tegen 6% btw-tarief

Het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben en zal daarom niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenskaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het btw-tarief van 9%. 


Projecten en cursussen

Voorbeeld: Project- en cursusfacturatie

Wat geldt voor abonnementen geldt ook voor de projectfacturatie en cursusfacturatie. Profit kijkt naar de factuurdatum en bepaalt zo welk btw-tarief gehanteerd moet worden. Het btw-tarief van 6% voor factuurdatums in 2018 en het btw-tarief van 9% voor factuurdatums in 2019.


Facturen in 2019 voor een prestatie uit 2018

In sommige gevallen heeft de Belastingdienst bepaald dat een factuur in 2019, voor een prestatie uit 2018, voor 6% belast mag worden. Deze situatie is standaard niet voorzien in Profit, maar kun je als volgt oplossen:

  1. Maak een nieuwe btw-code aan die precies hetzelfde is opgebouwd als de standaard btw-code (2) die wij uitleveren voor het tarief van 6%.
  2. Maak een nieuwe btw-tariefgroep aan waarbij je op het tabblad Tarieven een tarief van 6% toevoegt met een begindatum van 01-01-2019.
  3. Zorg er als laatste voor dat je de nieuwe btw-code koppelt aan de juiste btw-sectie.


Als je nu een verkoopfactuur toevoegt in 2019 en in de factuurregel de nieuwe btw-code selecteert dan wordt het tarief van 6% gehanteerd.

Prijzen inclusief btw?

Werk je met prijzen inclusief btw? Dan kun je een groot aantal prijzen in één keer wijzigen via Collectief wijzigen prijzen. Gebruik hiervoor rekenmethode 1: Op basis van %. Het percentage dat hierbij hoort is:
109 : 106 = 1,028%. Je kan zelf een afrondingsmethode selecteren in Profit.

Lees meer over het collectief wijzigen van prijzen

Aanpassen factuurdatum kan invloed hebben op de btw-aangifte

Journaliseer eerst je facturen voor 2018 en maak daarna pas je btw-aangifte aan. Ga je facturen (met een factuurdatum in 2018) namelijk achteraf journaliseren, dan moet je een jaarsuppletie indienen bij de Belastingdienst. De jaarsuppletie is een handmatige actie die je apart moet uitvoeren.

Lees meer over het indienen van een jaarsuppletie

Neem contact op!

Contact met support

Heb je vragen? Support helpt je graag verder!