Look & feel in Profit 18: voer je huisstijl door in het thema


Het doorvoeren van jouw huisstijl door heel InSite en OutSite is een lastige klus. Ieder onderdeel kent zijn eigen achtergrond, marges en opmaak. Daarom verplaatsen we in Profit 18 het onderhoud van de onderdelen naar het thema.

Met de uitbreiding op thema's is het nu mogelijk om in 1 keer alle onderdelen op een pagina te voorzien van dezelfde opmaak. Verschillende marges tussen de onderdelen, 100 keer dezelfde afbeelding vervangen, dat is nu verleden tijd!

 

Uitbreiding op de thema's

In Profit 18 leveren we gave nieuwe functionaliteit mee die het mogelijk maakt om snel de look & feel van jouw site aan te passen, zonder dat je alle pagina’s langs moet.

Door standaard pagina onderdelen te benoemen, kan je door jouw hele site heen dezelfde stijl toepassen, waardoor de site rustig, overzichtelijk en uniform wordt. Verandert jouw huisstijl? Met enkele aanpassingen in het thema ben je gelijk om!

Hoe dat werkt? Bekijk de video van de AFAS Open

 

 

Waarom is dit interessant?

 • Je past snel je hele site aan.

 • Je kan de door AFAS meegeleverde thema's gebruiken.

 • Je kan sneller meerdere sites maken met verschillende thema’s (denk aan: verschillende stijlen, verschillende werkgevers).

 • Je hebt een uniforme opmaak van de site. Handig als je met meerdere mensen aan je site bouwt.

 • Je hoeft niet meer bij iedere pagina opnieuw de padding en marge bepalen. Dit bespaart je ook een hoop tijd.

Wat is er nieuw?

We hebben de thema-editor uitgebreid met de mogelijkheid om 5 standaard paginaonderdelen vooraf vorm te geven.

In deze standaard stijlen kan je aangeven wat de achtergrondinstellingen, padding en marge zijn van dit onderdeel (padding is de ruimte binnen het onderdeel, marge is de ruimte buiten het onderdeel).

Deze stijlen koppel je aan de paginaonderdelen van jouw pagina’s, waardoor de onderdelen dezelfde opmaak krijgen. Wil je een onderdeel veranderen? Dan pas je de standaardstijl aan in jouw thema en de aanpassing wordt overal op jouw site doorgevoerd. Wil je toch een specifiek onderdeel anders hebben? Je kan altijd nog afwijken van jouw standaarden. 

Uiteraard hebben wij ervoor gezorgd dat op alle pagina's die wij in de AFAS-versie meeleveren de onderdelen gekoppeld zijn aan 1 van de standaard stijlen.

Wat levert het op?

Is er een feestdag? Bestaat het bedrijf 25 jaar? Doet Nederland eindelijk weer mee aan het EK? Kies het thema dat bij het moment past en jouw hele site wordt omgetoverd tot deze nieuwe standaard. Is het weer business as usual? Zet het thema weer terug naar jouw standaard huisstijl en de hele site is weer terug naar de basis.

Een aantal voorbeelden:

 

Wat moet je doen?

Doorloop het stappenplan hieronder voor de optimale site!

Controleer je site-eigenschappen

Binnen de eigenschappen van de site kan je aangeven of je een eigen breedte en/of achtergrond wilt gebruiken of dat je deze van het thema wilt overnemen. In de AFAS Thema's zijn de instellingen optimaal ingesteld, voor direct resultaat.

 1. Log in als sitebeheer.
  Hier lees je hoe je dit doet.
   
 2. Ga naar Site en klik op Eigenschappen.

   

 3. Controleer de tabbladen Algemeen en Achtergrond, hier kan je aangeven dat de breedte en achtergrond van het thema gebruikt worden.
     De site eigenschappen staan nu goed.

 4. Vervolgens verander je het thema.
  Hier lees je hoe je dit doet.

Het gekozen thema wordt nu doorgevoerd over de site. Vervolgens ga je aanpassingen doorvoeren op jouw specifieke pagina's.

En nu moet je kiezen!

Wanneer je over wilt naar deze nieuwe manier van werken, dan heb je 2 keuzes:

 • Je zet jouw eigen pagina’s om naar de AFAS-versies, waarbij alle pagina onderdelen al aan 1 van de standaard paginaonderdeel stijlen is gekoppeld.
  Download de standaard thema's
 • Je past jouw eigen pagina’s aan, waarbij je per paginaonderdeel bepaald welke stijl je toepast.

Het voordeel van de eerste methode is dat je pagina snel is aangepast naar de laatste standaard van AFAS. Het nadeel is dat je eventuele eigen onderdelen weer moet toevoegen aan de pagina.

Waar moet je op letten?

Wanneer je onderdelen aan een AFAS-pagina toevoegt of jouw eigen pagina gaat bewerken, let dan op de volgende zaken:

 • Zorg dat bijvoorbeeld banners en inhoudsblokken aan het juiste type paginaonderdeel gekoppeld is zoals op de afbeelding hieronder.
 • Controleer bij jouw eigen pagina's of je nog marges gebruikt bij de secties. Aangezien dit nu standaard aan de pagina onderdelen gekoppeld is, is deze instelling vaak niet meer nodig.
 • Iconboxen zijn nieuw in Profit 18, deze variant van de banner toont een tekst en een toelichting. Deze toelichting is nieuw en zal standaard nog niet in jouw eigen pagina's zitten. Pas de pagina waar naar je verwijst in de banner dus aan of zet deze terug naar de AFAS-versie.
 • Veel van de standaardthema's maken gebruik van afbeeldingen bij de pagina onderdelen. Wanneer je in de eigenschappen van de pagina Volledige breedte toepassen aan hebt staan, kan dit een ongewenst effect geven.
  Hier lees je hoe je dit uitzet.
  • Bepaal per type paginaonderdeel welke standaardstijl je wilt hanteren. Op de AFAS-pagina's hanteren wij de volgende standaard:

   Type paginaonderdeel

   Gebruiken bij

   Paginaonderdeel 1

   Titel, subtitel en kleine banners

   Paginaonderdeel 2

   Weergaven, groeperingen

   Paginaonderdeel 3

   Banner vierkante iconbox

   Paginaonderdeel 4

   Banner iconbox horizontaal

   Paginaonderdeel 5

   Aansluitende paginaonderdelen

   Paginaonderdeel 6Waarschuwing
   Paginaonderdeel 7Ter informatie 
   Paginaonderdeel 8Eerste aansluitende onderdeel.

    

Download onze standaard thema's

Heb je nog meer inspiratie nodig om met de thema's aan de slag te gaan? We hebben de standaard thema's voor jou beschikbaar gesteld!

Download de standaard thema's

Bekijk ook

Styling van je InSite en OutSite

 

Op deze pagina gaan we in op een aantal designprincipes die je helpen om overzichtelijke en gebruiksvriendelijke pagina's en een goede navigatiestructuur te bereiken.

 

Aan de slag!

Volg de mini-bootcamp

Leer zelf je eigen thema te bouwen

 

Hulp nodig bij de inrichting?

Servicemanagement staat voor je klaar!