Nieuw in Profit 1

Nieuwe interface

Een nieuwe gebruikerservaring

Profit 1 is de opvolger van Profit 22 en werkt nog makkelijker en intuïtiever. We hebben gekozen voor verandering, modernisering én voor eenvoud. Hierdoor heb je meer inzicht en vind je sneller wat je zoekt. Doelmatigheid en gebruiksgemak zijn voor ons de leidraad geweest bij het ontwikkelen van deze nieuwe versie van Profit. Op deze pagina laten we je de nieuwe interface zien, die uiteraard doorwerkt in heel Profit.

De wijzigingen hebben alleen betrekking op de interface (uiterlijk en bediening), niet op de functionaliteit. Profit heeft dus nog steeds hetzelfde te bieden, en natuurlijk een aantal gave uitbreidingen en verbeteringen waarover je meer kunt lezen op andere pagina’s. Vergeet niet om ook de releasenotes door te nemen!

Je ziet hieronder twee video's: een korte kennismaking met Profit 1 een langere video van de
AFAS Open. 

 

 

 

Makkelijk aanmelden in een omgeving

Je komt de nieuwe, moderne styling van Profit al direct tegen bij het aanmeldscherm. De omgeving die je het laatst gebruikte, is automatisch geselecteerd. Druk op Enter en je zit in Profit. Wil je een andere omgeving openen? Je kunt makkelijk zoeken in de lijst, want de omschrijving en naam van de omgeving worden nu altijd getoond. Vul de naam of omschrijving in om te zoeken.

 

Snel aan de bak met Profit Home

Eenmaal ingelogd kom je altijd op Profit Home, een volledig nieuw onderdeel! Dit is je persoonlijke springplank voor je werkzaamheden. Links zie je meldingen uit allerlei verschillende onderdelen van Profit. Deze zijn hier op één plek bij elkaar gebracht, zodat je direct in actie kunt komen. Je hoeft niet meer naar verschillende functies om de meldingen te zien. Als je op een melding klikt, wordt de bijbehorende functie geopend en kun je snel actie ondernemen. Uiteraard zie je alleen meldingen waar je rechten op hebt. Als de muis op een melding staat, kun je deze wegklikken zonder de functie te openen door op het vinkje rechts te klikken (dit werkt bij alle meldingen behalve de Finance Auditor).

Als je een functie hebt gestart is Profit Home niet meer in beeld, maar je tovert Profit Home zo weer op je beeldscherm met de bijbehorende knop (linksboven) of met de sneltoets Ctrl+H.

De Favorieten en Historie ken je al uit vorige versies van Profit, ze hebben alleen een andere plaats gekregen. En ze zien er natuurlijk gaver uit! Vanaf 25 november 2023 zie je de Favorieten ook links in het Startmenu, onder de menu-items Algemeen, CRM, Financieel, etc. Als je Favorieten wilt onderhouden, doe je dit altijd via Profit Home.

 

Links onderin zie je de huidige AFAS Status. Klik hierop om AFASStatus.nl direct te openen.

 

In- en uitzoomen

Twee nieuwe features om het werken met Profit naar je eigen hand te zetten. Allereerst het in- en uitzoomen: je bepaalt nu zelf hoeveel je op het scherm ziet. Deze instelling is altijd bereikbaar en je kunt deze in een handomdraai aanpassen.

 

 

 

 

En ten tweede: Profit in Donkere modus. Hierdoor krijgt Profit een donkere achtergrondkleur, heel prettig als je in het donker moet werken. Het bespaart ook energie en het ziet er natuurlijk lekker uit. Volgens Productmanager Bart ziet het er zelfs sexy uit, zo mooi kan software zijn. We leveren dit niet direct uit, hoe graag we dit ook zouden willen. Nog even geduld, het komt er aan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgeving en administratie

Bij je naam en foto zie je nu de actieve omgeving en administratie. Klik op de administratie als je wilt wisselen naar een andere administratie.

 

 

 

 

Snel een functie zoeken en starten met Spotlight

Spotlight is een superhandige en snelle manier om een functie te starten. Druk op Ctrl+Spatie, vul de functie in, selecteer deze en druk op Enter.

 

Het zal je misschien opvallen dat het menu aan de bovenkant is verdwenen, maar je kunt functies natuurlijk nog steeds starten via de vertrouwde sneltoetsen. Als je op Alt drukt, zie je de sneltoetsen in het menu links. Druk bijvoorbeeld op Alt+H, M, M om de functie Medewerker op te starten.

 

Twee schermen naast elkaar met Scherm splitsen

Soms is het handig om even twee schermen naast elkaar te zetten. En dat kan, simpelweg door de betreffende tab naar het midden van het scherm te slepen en dan je muisknop los te laten in het blauwe vak. Ook kun je de scheiding tussen het rechter- en linkerscherm verslepen. Deze gave nieuwe functionaliteit is beschikbaar vanaf 13 oktober 2023.

 

Het splitsen werkt voor alle schermen, behalve voor de Autorisatie tool.

 

Weergave gebruiksvriendelijker gemaakt

We hebben meer rust en overzicht in de weergaven gebracht. Een weergave wordt altijd full-screen getoond, als je een functie start. De vaste regelhoogte is groter geworden, dit verhoogt de leesbaarheid van de regels.

Je ziet waarschijnlijk minder actieknoppen dan je gewend bent, want alleen de belangrijkste acties worden getoond. De actie Nieuw is altijd in beeld. Andere acties vind je onder de knop Acties of Meer acties. De vertrouwde sneltoetsen zijn natuurlijk gebleven en die worden bij de actie getoond. Je vindt de Totalizer, Excel-export en het tonen van geblokkeerde regels onder het tandwiel, rechtsboven.

 

Als je weergave een status bevat, zie je de statuskleur nu ook in de weergave. Dit geldt niet alleen voor meegeleverde statussen, maar ook voor vrije tabellen (voor zover je deze mag onderhouden). Als je bij een vrije tabelwaarde een kleur gekoppeld hebt, zie je de kleur dus altijd in de weergave.

Je wisselt van weergave door op de naam van de weergave te klikken. Met het filter kun je makkelijk zoeken naar de juiste weergave. Als je weergaven mag aanpassen, vind je hier ook de keuze Beheer weergaven. Deze keuze is alleen relevant voor beheerders, daarom zie je dit niet meer prominent in beeld.

 

Filter in een weergave

Het snelfilter werkt natuurlijk nog zoals je gewend bent, maar alle andere filter-zaken zitten onder de aparte filterknop. Hier maak je een nieuw filter aan en vind je je opgeslagen filters.

 

Bij een eigen filter ontbreekt de optie om een weergave te starten met een filter, omdat een weergave voortaan altijd start met het filter dat je het laatst hebt toegepast. In de weergave zelf worden de kolommen waarop gefilterd is, weergegeven met een rode icon. Je ziet dus altijd dat het filter actief is. Toch alles zien? Je schakelt het filter in een oogwenk uit met Ctrl+L of via Uitschakelen filter in het filtermenu.

 

Eigenschappen

Een eigenschappenscherm wordt altijd op dezelfde manier getoond, over de volle breedte van je scherm. Wil je direct naar een specifiek tabblad? Begin direct met typen en het tabblad wordt uitgefilterd, zodat je dit makkelijk kunt selecteren. Als het eigenschappenscherm acties heeft, dan staan deze nu links onder het kopje Acties.

Zoals je ziet hebben we deze schermen een moderne look & feel gegeven. We hebben kritisch gekeken naar de banner bovenaan en hier tonen we de belangrijkste informatie en indien relevant een logo of foto.

 

Bij sommige functies is de volgorde van velden en de indeling van tabbladen geoptimaliseerd. Je vindt de wijzigingen in de releasenotes bij Profit 1.

 

Pop-up-scherm minimaliseren

Je kunt pop-up-schermen zoals wizards en zoekweergaven minimaliseren. Hierdoor kun je het onderliggende scherm raadplegen. Klik op de onderstaande knop om het scherm te minimaliseren (Ctrl+Shift+M). 

Deze gave nieuwe functionaliteit is beschikbaar vanaf 23 oktober 2023.

 

 

Wizard

Bij het aanmaken van een nieuw gegeven krijg je altijd een nieuw-wizard voor je neus. Ook deze heeft een vaste plek en vaste grootte op het scherm gekregen, zodat elke wizard er hetzelfde uitziet. Je kunt nu elke wizard maximaliseren, waar je ook zit in Profit. Rechtsboven zie je het aantal stappen dat nodig is om de wizard te doorlopen.

Vanwege overzicht en eenvoud zijn niet alle velden direct zichtbaar. Bepaalde velden zijn namelijk van andere velden, zoals het veld Adres vastleggen in het onderstaande voorbeeld. Pas als je dit veld aanvinkt, komen de adresvelden in beeld.

 

 

 

 

Boekingslay-out

Bij een nieuwe mutatie krijg je nu eerst het selectiescherm (indien van toepassing), daarna kun je gelijk aan de bak met de mutatie. De vertrouwde onderdelen kop, regels en staart zijn natuurlijk gebleven, maar alleen het onderdeel waar je in werkt is actief. Ben je bijvoorbeeld bezig met een boekingsregel, dan worden kop en staart gecomprimeerd weergegeven. Je ziet dus duidelijker waar je werkt en kop en staart nemen minder ruimte in beslag. Wil je iets wijzigen in de kop, dan klik je in dat gedeelte. De kop wordt actief en andere delen worden inactief.

 

Je hebt nu in elke boekingslay-out de knop Opslaan en nieuw, dit is niet meer afhankelijk van een instelling in de inrichting van de boekingslay-out. Je kunt met één klik op de knop dus je huidige boeking voltooien en direct door met de volgende. 

 

 

PDF-bijlage raadplegen in boekingsvenster

Je kunt PDF-bijlagen bij een boekingsregel raadplegen via een apart gedeelte aan de rechterkant. Je ziet alleen de PDF van de geselecteerde regel. Als er meerdere bijlagen zijn, dan klik je bovenaan op de gewenste bijlage om deze te raadplegen. Deze gave nieuwe functionaliteit is beschikbaar vanaf zaterdag 14 oktober 2023.