Nieuw in Profit 17

Fiscaal

 

Aangifte analyse 

Met de aangifte analyse heb je de mogelijkheid om op iedere specificatie binnen fiscaal te analyseren en te adviseren. Zo kun je bepalen welk klanten in aanmerking komen voor een bepaald advies, of wat de impact is van bepaalde jurisprudentie.

Voor de oplettende kijkers: deze functionaliteit is in pilot-vorm in Profit 15 uitgeleverd. 

 

Optimalisatie Muterende workflow

In Profit 17 heeft de fiscaal muterende workflow een aantal nieuwe functionaliteiten gekregen, zo kun je vanaf nu:

 • Een bijlage toevoegen aan het dossieritem, waardoor deze zichtbaar wordt in de workflow als bijlage.
 • Een speciale actie in de workflow toevoegen om de aangifte IB/Vpb klaar te zetten. Hierdoor is het niet meer nodig de aangifte handmatig via Profit Windows klaar te zetten. 
 • Een speciale actie toevoegen om de akkoordverklaring als bijlage van het dossieritem te genereren. 
 • Een speciale actie toevoegen in de workflow om de akkoordverklaring klaar te zetten voor de externe portal. 

 

Aangifte IB 2020

Alle aangiftebiljetten voor 2020 zijn nu beschikbaar. Ieder jaar wordt de functionaliteit voor de aangifte inkomstenbelasting aangepast zodat deze voldoet aan de eisen en wensen die de overheid in dat jaar stelt. 

 • Naast de wettelijke wijzigingen is ook de Rekenmachine functionaliteit toegevoegd aan diverse velden. Door op de rekenmachine te klikken zie je de berekening van het betreffende veld!

 

Aangifte Vpb 2020

De aangifte Vpb 2020 komt in Profit 17 met een patch beschikbaar. Vanaf 28 februari wordt het elektronisch bericht beschikbaar om die naar de Belastingdienst te versturen. Ieder jaar wordt de functionaliteit voor de aangifte Vennootschapsbelasting aangepast zodat deze voldoet aan de eisen en wensen die de overheid in dat jaar stelt.

 • De grootste wettelijke wijziging in de Vpb is dat de 'Winst uit zeescheepvaart' met ingang van de aangifte 2020 wijzigt. In de fiscale winstberekening is een wijziging doorgevoerd: de toepassing van de forfaitaire winst zeescheepvaart is aangepast van een bijtelling naar een aftrekpost. Voortaan is een jaarrekening van de betreffende zeescheepvaartonderneming in de aangifte opgenomen. 
 • Let op:
  Met de uitlevering van Profit 17 is het nog niet mogelijk om de Aangifte Vpb 2020 uit te werken. We verwachten dit uit te leveren middels een patch medio januari 2021.

 

Overige biljetten

 • VA VPB 2021
  De voorlopige aangifte (VA) Vpb 2021 is uitgeleverd. Je kunt nu elektronische verzoeken en wijzigingen insturen voor de voorlopige aanslag of teruggave Vpb 2021 die de Belastingdienst heeft opgelegd.
 • Aangifte Dividendbelasting 2021 
  Keert een vennootschap dividend uit aan de aandeelhouders? Dan moet er belasting betaald worden over het uitgekeerde dividend. Je kunt nu de aangifte dividendbelasting voor 2021 uitwerken. 
 • Omzetbelasting 2021
  Je kunt nu de OB-aangiften (btw/icp- en suppletieaangifte) voor 2021 uitwerken en versturen naar de Belastingdienst.

Patches op Profit 17

In Profit 17 worden verder de volgende functionaliteiten uitgeleverd via een patch. 

 • Optimalisatie koppeling RGS brugstaat:
  Met deze optimalisatie wordt de RGS brugstaat ondersteund. De brugstaat is een .XML bestand dat geëxporteerd wordt vanuit de jaarrekening en geïmporteerd kan worden op de Balans en resultatenrekening in de aangifte IB of Vpb.
 • Uitstel en aanwijsposten 2020 aanvragen: 
  Ieder jaar wordt de functionaliteit voor de uitstelregeling in Profit aangepast, zodat het voldoet aan de eisen en wensen die de overheid in dat jaar stelt. Het versturen van de uitstelaanvragen voor het jaar 2020 is mogelijk vanaf 1  maart 2021. Met de patch op Profit 17 wordt het Service Bericht Uitstel voor 2020 ondersteund.
 • IB Elektronisch Bericht:
  Hiermee verstuur je de elektronische berichten van de aangifte IB 2020 naar de Belastingdienst. Het uitwerken van de aangifte IB 2020 is al uitgeleverd.
 • VIA 2020: 
  Met de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) vul je automatisch diverse gegevens in de aangifte Inkomstenbelasting. Deze gegevens zijn namelijk al bekend bij de Belastingdienst. Door het automatisch overnemen van gegevens uit de VIA gaat het vullen van de IB-aangifte sneller en is het minder foutgevoelig!

Zie ook het Help artikel: Planning aangiftebiljetten en machtigingen