Wijziging SEPA-incasso's

Maak jij gebruik van automatische incasso's via Profit? Door wijzigingen in de Europese incassoregelgeving zijn de regels voor het aanleveren van automatische incasso's versoepeld. Lees op deze pagina wat er verandert en hoe je hiervan kunt profiteren.


Wat verandert er?

De European Payments Council heeft de regels voor het aanleveren van Europese incasso's versoepeld. Onderstaande wijzigingen zijn per 20 november 2016 van kracht:

 1. Je hoeft bij het aanleveren van een incasso geen onderscheid meer te maken tussen de 'eerste' (FRST) en de 'volgende' (RCUR) incasso in een reeks. Dat geldt zowel voor de standaard Europese incasso (Core) als de zakelijke Europese (B2B) incasso. 
 2. De standaardtermijn voor het insturen van alle standaard Europese (Core) incasso's gaat terug naar 2 werkdagen voor de incassodatum*

*Let op: Vooralsnog blijft de termijn vanuit Profit nog 3 werkdagen voor de incassodatum. Lees  verder bij 'wijziging in Profit'.

Per wanneer?

De regelgeving is per 20 november van kracht, maar let op: Je kunt hier pas gebruik van maken vanaf de ingangsdatum waarop je bank de wijziging ondersteunt.

Onderstaande informatie van enkele banken is hierover bij ons bekend:

 • ING bank: vanaf 20 november 2016
 • Van Lanschot: vanaf 20 november 2016
 • SNS Bank: vanaf 21 november 2016
 • ABN-Amro bank: vanaf 22 november 2016
 • Rabobank: vanaf 01 januari 2017

Staat jouw bank hier niet tussen? Ga dan zelf bij je bank na vanaf welke datum dit voor jou mogelijk is.

 Hoe profiteer je hiervan?


Wijzig je incassoproces

Vanaf de ingangsdatum dat je bank de nieuwe regelgeving ondersteunt kun je hiervan profiteren. Lees hieronder wat de wijziging precies betekent en hoe je hier gebruik van maakt.

 1. Gebruik nog maar één incassostatus (RCUR):

Met de nieuwe regels mag je voortaan elke incasso (eerste, volgende, laatste of eenmalig) gewoon aanleveren met status 'volgende' (RCUR). Het is dus niet meer noodzakelijk onderscheid te maken tussen de 'eerste' incasso (FRST) en de 'volgende' incasso (RCUR)'. 

 1. Elke incasso wordt even snel verwerkt

Door het gebruik van één incassostatus heeft ook elke incasso dezelfde verwerkingstermijn. De standaardtermijn voor het insturen van elke  'RCUR' incasso is 3 werkdagen. Het voordeel is dat de eerste incasso in een reeks nu een paar dagen sneller wordt verwerkt. Op het moment dat je nog steeds het kenmerk 'FRST' gebruikt blijft de termijn 6 werkdagen. 

 1. Wijzig je incassoproces 

Vanaf het moment dat je bank de wijziging heeft doorgevoerd kun je elke doorlopende incasso de status 'RCUR' meegeven. Dit doe je door de 'code aanlevering transactie' aan te passen in de eigenschappen van de incassomachtiging. Lees hier hoe je dit doet. Let op! Doe dit dus pas vanaf de ingangsdatum van je bank.

 1. Is het verplicht? 

Nee, je bent niet verplicht om hier gebruik van te maken. Je incassoproces blijft ook zonder aanpassing gewoon goed werken. Voorlopig kun je dus ook de types 'FRST' en 'OOF' blijven gebruiken.

 1. Wijziging in Profit

Wij zullen op termijn een wijziging doorvoeren in Profit, zodat je gebruik kunt maken van het nieuwe termijn van twee werkdagen. Vooralsnog is het echter van belang dat je het standaardtermijn van drie werkdagen aanhoudt. Pas wanneer iedere bank de nieuwe regelgeving ondersteunt zullen wij een aanpassing doen in Profit. De verwachting is dat dit we dit medio 2017 zullen realiseren. 


Neem contact op!

AFAS Adviseur

Stuur een incident in

Als klant van AFAS kun je terecht bij Support met vragen over de werking van de software. Heb je een vraag, die je met bovenstaande informatie niet kunt beantwoorden? Stuur dan een incident in. 

Consultant

Boek een consultant

Om tot een optimaal resultaat te komen waardoor je de software voor jou laat werken, heb je een goede inrichting nodig. Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Boek dan direct een gespecialiseerde consultant. 

ga naar top