Auteur: Rosanne van Dooren

Post-hbo HRM: In sneltreinvaart naar AFAS HRM-specialist

Steeds meer organisaties gebruiken onze software om hun HR-processen te automatiseren. Hoewel de vraag naar HRM-specialisten groeit, zien we in de praktijk dat het een uitdaging is om de HR-afdeling slim te ondersteunen én te automatiseren. De AFAS post-hbo HRM die samen met docenten van Hogeschool Windesheim gegeven wordt, slaat de brug tussen de theorie, soft skills en AFAS-kennis. Met de praktijk als vertrekpunt stappen studenten een sneltrein in. Alles wat studenten in een dag per week leren, kunnen ze de volgende dag direct inzetten. Hoe dat in de praktijk werkt? Kirsten Broekman, HR-medewerker bij IJssel Technologie in Zwolle, en Walter Schaap, functioneel beheerder bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort, vertellen hoe zij de kloof tussen de HR-praktijk en Profit overbruggen met de post-hbo HRM.

Rosanne van Dooren, Trainer Opleidingen, begeleidt de studenten vanuit AFAS: ‘’De studenten gaan niet naar een ‘gewone’ school. Zij stappen de wereld van AFAS binnen, 22 weken lang komen ze op donderdag naar de Inspiratielaan in Leusden. Hier krijgen ze theoretische HR-kennis van Windesheim docenten. Een vaste AFAS-docent neemt ze mee in de wereld van onze software en soft skills krijgen ze van een specialist uit het HR-veld. Want om echte stappen met automatisering te maken, moet je ook leren omgaan met verandering en moeilijke gesprekken met collega’s of managers kunnen voeren. Het programma is echter niet in beton gegoten. Er is veel ruimte voor interactie. Ook voor vragen buiten de lessen is alle ruimte. In speciale vragenuurtjes kan elke vraag gesteld worden. Zo nodig vliegen we een AFAS-medewerker in voor het antwoord. Die is toch al in de buurt.’’

Middenin de operatie

Kirsten Broekman stapte bij IJssel Technologie in Zwolle een tijdje geleden over van de facilitaire naar de HR-afdeling. “In mijn nieuwe rol als HRM’er houd ik me onder andere bezig met de personeelsadministratie en payroll. Hoewel ik goed ingewerkt ben, was ik blij dat ik in de post-hbo HRM mijn HR-kennis kan uitbreiden én de software goed kan leren kennen.” Dat de opleiding bij AFAS in Leusden is, was schakelen. “Mijn bedrijf zit in Zwolle en Windesheim ook. Dus ik dacht even dat ik een thuiswedstrijd had. Dat was even wennen, maar ik voel me heel welkom. Bovendien geeft het wel iets extra’s aan de opleiding dat we middenin de operatie van AFAS zitten en er goed voor ons gezorgd wordt. ”

Geen studiebol

De sterke link met de praktijk in de opleiding, sprak haar erg aan. “Ik ben nieuwsgierig en wil graag nieuwe dingen leren, maar ben niet zo’n studiebol. De combinatie van een dag opleiding en vier dagen werk is prettig en pittig. Het tempo ligt hoog en het programma gaat inhoudelijk best diep. Gelukkig zijn er genoeg raakvlakken met mijn dagelijkse werk. Ik leer nu veel over de achtergrond van HR-onderwerpen die bij ons bedrijf spelen. Bij IJssel werken bijvoorbeeld veel monteurs, en vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn erg relevant. Het is heel waardevol om nu ook de theorie en achtergrond van deze thema’s te ontdekken.”

 

Kirsten Broekman, HR-medewerker bij IJssel Technologie Zwolle

Snel leren én toepassen

Kirsten had weinig ervaring met Profit. “De software was nieuw voor me en dan komt er veel op je af. Dat was in het begin wel spannend.” Aan de andere kant wil ze graag dingen zelf kunnen oppakken. “We hebben een beheerder die ik kan inschakelen. Toch heb na een paar dagen opleiding gewoon al zelf al kleine dingen veranderd. Dat geeft me een trots gevoel. Ik merk dat ik op deze manier snel heel veel leer. En het vooral ook meteen kan toepassen. Daarbij is het prettig dat ik kan sparren met medestudenten. Het is interessant te horen hoe anderen organisaties werken en specifieke processen, zoals onboarding, hebben ingericht.”

Schakelen op de inhoud

De aandacht voor soft skills is een mooie aanvulling vindt Kirsten. “Je leert naar jezelf kijken en ontdekt hoe je met de dynamiek in je team kan omgaan. Dit alles vanuit je eigen kracht. Zo leer je ook positief met weerstand om te gaan. Dat voorkomt irritatie en zorgt dat je met z’n allen aan hetzelfde doel werkt.” De combinatie van HR-kennis, Profit en soft skills biedt Kirsten het vertrouwen om zelf dingen op te pakken. “Het maakt me een completere HR-medewerker. Ik heb de kennis en vaardigheden om zowel in contact met mijn manager als met de beheerder snel te schakelen op de inhoud.”

"Je leert naar jezelf kijken en ontdekt hoe je met de dynamiek in je team kan omgaan. Dit alles vanuit je eigen kracht."

Dezelfde taal spreken

In tegenstelling tot Kirsten houdt Walter Schaap, functioneel beheerder bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort, zich vooral bezig met het inrichten en bouwen van processen in Profit. “Om mijn collega’s beter te kunnen helpen, wil ik weten waar ze mee bezig zijn en dezelfde taal spreken. Op die manier kan ik hun vragen beter vertalen naar de functionaliteit van de software. Als dat lukt maken we als organisatie optimaal gebruik van AFAS.”

Terug naar de basis

Hoewel hij al veel Profit-ervaring heeft, vindt hij dat deel van de opleiding toch heel nuttig. “Door de opleiding ben ik als het ware weer terug naar de basis gegaan. Ik zie niet alleen wat ik met de software doe en kan, maar begrijp ook het fundament beter. Ik begrijp nu beter waarom bepaalde keuzes in de inrichting zijn gemaakt. Dit zorgt dat ik het totaalplaatje beter in beeld heb.” Op basis van deze inzichten heeft Walter bijvoorbeeld de autorisatie bij het Meander iets aangepast. “Hier vooraf goed over nadenken voorkomt gedoe achteraf.” Hoewel hij ervaren is, ontbreekt de diepgang niet. “Ik ben heel geïnteresseerd in HR Analytics en kijk uit meer te leren over hoe ik de data in Profit slimmer kan inzetten.”

 

Walter Schaap, functioneel beheerder bij Meander Medisch Centrum Amersfoort

Soft skills als verrijking

Net als Kirsten is Walter ook positief over de soft skills in het programma. “Dat stuk is echt een verrijking. Ik weet beter wie ik ben en kan mensen beter inschatten. Deze inzichten helpen me niet alleen in mijn werk, ik gebruik ze ook in mijn privéleven.” De interactie binnen de groep is voor hem een groot pluspunt. De link met de praktijk wordt versterkt doordat de studenten een verschillende achtergrond hebben. “Door deze contacten kan ik voorbij puur functioneel beheer kijken. Ik ben me veel bewust van de verschillende perspectieven die op een afdeling leven. Mijn HR-kennis heeft een flinke boost gekregen.”

“Door de opleiding ben ik als het ware weer terug naar de basis gegaan. Ik zie niet alleen wat ik met de software doe en kan, maar begrijp ook het fundament beter."

Terug de organisatie in

Rosanne legt uit dat bij alle opdrachten tijdens de post-hbo een organisatie van één van de studenten het voorbeeld is. “Zo zorgen we dat de theorie ook meteen op de praktijk toe te passen is. Bij de eindopdracht nemen we bijvoorbeeld cijfers uit het product waarmee we met de theorie van HR Analytics aan de slag gaan. Vervolgens bekijken we in de lessen voor de soft skills hoe de conclusie binnen de organisatie gedeeld kan worden en hoe studenten dit goed kunnen presenteren. Op die manier kunnen studenten na de post-hbo HRM binnen hun organisatie echt verder met de stof.”

Wil je weten of de post-hbo HRM iets voor jou is?

Meer lezen?