Om een realistisch beeld te krijgen van het te behalen jaarresultaat kun je het budget van de nog resterende maanden dichtramen met een dichtramingspercentage.
Je kunt op twee manieren dichtramen:
Standaard staat het percentage dichtraming op 100%. Een percentage lager dan 100% betekent een lagere omzetverwachting of lagere kostenverwachting. Een percentage boven de 100% geeft een hogere omzetverwachting of meer gemaakte kosten.
Met dichtraming kun je al een klein beetje richting de toekomst kijken hoe je resultaat aan het einde van het jaar eruit gaat zien.
LET OP:
Daarnaast heb je de mogelijkheid binnen Profit om het exploitatieoverzicht te draaien en daar op te geven vanaf welke periode er dichtraming moet worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat het jaartotaal van de grootboekrekening wordt bepaald door een optelling van het gerealiseerde bedrag en het budgetbedrag vanaf de dichtramingsperiode.
Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
Dichtraming wordt vaak alleen in de laatste twee kwartalen van het jaar ingezet om een zo goed mogelijk beeld van het verslagjaar te krijgen.
Onafhankelijk van de twee methodes van dichtraming zul je toegang moeten hebben tot het dashboard. De dichtraming van het dashboard komt bovenop de dichtraming die je in Profit opvoert.
Lees hier meer.
(checklist)
Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.