Werkbegroting

De centrale cockpit.Introductie


De werkbegroting wordt gebruikt als centrale cockpit voor het sturen van het financiële resultaat van je project. Met de werkbegroting bewaak je continue marges en voorkom je dat je op het einde voor verrassingen komt te staan.

Met Profit kun je voorcalculaties uit een ander bouw specifiek calculatiepakket inlezen of je hebt de mogelijkheid om zelf een voorcalculatie aan te maken en die te promoveren tot werkbegroting.  Hierdoor kun je de oorspronkelijke calculatiegegevens bekijken in Profit, regels splitsen en verplaatsen. Vervolgens kun je de voortgang van bouwprojecten in de gaten houden door te monitoren op bewakingscode of hoofdstuk.


Voordelen:

 • Nooit meer achteraf erachter komen dat je projecten niet rendabel zijn, maar altijd proactief kunnen sturen vanuit de werkbegroting.
 • Direct inzicht in eventuele inkoopwinsten of inkoopverliezen.
 • Met het totale projectteam een centraal inzicht in de financiële voortgang van een project waardoor je geen losse lijstjes meer hoeft bij te houden.Bereid je goed voor


Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat. 

 1. Bewakingscodes
  Zorg dat je alle bewakingscodes / kostencodes / werksoorten toegevoegd hebt in de omgeving waarop je wilt gaan bewaken.
 2. Autorisatie
  Zorg dat de juiste autorisatie beschikbaar is gemaakt voor de mensen die hiermee moeten gaan werken.
 3. Boekingslayouts
  Zorg dat in alle boekingsschermen waarmee je kosten boekt naar het project voorzien zijn van het veld bewakingscode.

Tip van de consultant


De werkbegroting dient door het gehele projectteam gezien te worden als de centrale plek waarin de projectbewaking uitgevoerd dient te worden. Zorg dat dit binnen de organisatie ook zo wordt gezien

Standaard worden binnen de werkbegrotingscockpit een aantal weergaven uitgeleverd. Controleer samen met de key-users of deze weergaven de juiste velden laten zien, en dat men een verklaring van het verwachte resultaat getest en gecontroleerd heeft in een testomgeving

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. ActiveringDe activering bouw en logging van voorcalculatie dienen aan te staan.

Zonder deze activeringen is de werkbegroting niet goed te gebruiken.

Lees hier meer.

2. BewakingscodesOm de werkbegroting goed te kunnen gebruiken dienen alle bewakignscodes / kostencodes / werksoorten aanwezig te zijn. 


3. DashboardVoor de bouw is het dashboard bouw uitgeleverd.

Hierin heb je direct inzicht in alle verschillende projecten en kan je goed de vergelijking maken over meerdere projecten heen.

Lees hier meer.

4. Standaard inrichting(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

 • Autorisatie gecontroleerd
 • Rapportlay-out volledig
 • Berichtsjabloon in orde
 • Dashboard actief
 • Workflow gecontroleerd
 • Signalen gedeblokkeerd
 • Proces in testomgeving doorlopen


Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?