Het design van je InSite/OutSite is zeer bepalend voor het gebruik

Een goed design zorgt voor gebruiksvriendelijkheid

Als je aan software denkt, gaat het al snel over functionaliteit. Natuurlijk is het belangrijk dat alles soepel werkt. Maar het oog wil ook wat. Online Marketeer Jacco Faaij breekt een lans voor de styling van InSite en OutSite. “Veel AFAS beheerders focussen op de functionaliteit en inhoud. Logisch, want dat moet werken. Maar de styling is in mijn ogen bepalend om ervoor te zorgen dat mensen het daadwerkelijk willen gebruiken. Een goede styling zorgt juist voor een hoge gebruiksvriendelijkheid. Je staat bij mij al 2-0 achter als ik het design niet mooi vind.”

In het dagelijks leven zijn we inmiddels gewend aan apps en websites met een logische navigatie en een strak design. Die vormgeving is er niet voor niets; het zorgt dat je snel de informatie kunt vinden die je zoekt. Tegelijk zorgt het voor herkenbaarheid van je bedrijf. Voor bedrijfssoftware is dat niet anders, ook al bestaat het idee dat het design een aantal jaren achterloopt. Net als bij een presentatie of website geldt dat software die er niet goed uitziet of onlogisch ingedeeld is, je meteen op achterstand zet bij het publiek. Om je doel te bereiken, als beheerder en gebruiker, moet de functionaliteit matchen met de uitstraling. Pas dan klopt het totaalplaatje.

De mogelijkheden zijn er

De AFAS beheerder speelt hierbij ook zeker een rol. Er zijn inmiddels heel veel mogelijkheden om InSite aantrekkelijker, prettiger en makkelijker te maken. Naast de templates geven de vrije indeling en de Icon Database je alle ruimte om pagina’s te creëren die zorgen dat je collega’s hun werk makkelijker kunnen doen. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

1) Maak een informatiestructuur

Het uiterlijk van een pagina speelt een belangrijke rol om informatie over te brengen. Zo zien wij bijvoorbeeld uit cijfers dat slechts 1 op de 9 bezoekers op de homepage van de Klantportal helemaal naar beneden scrolt. Is dat slecht? Nee, juist niet. De homepage is bij ons een doorgeefluik naar verdere informatie. Denk dus goed na waar je je belangrijkste informatie neerzet.

Om je doel te bereiken is het verstandig om vóór je een pagina ontwerpt goed na te denken over de informatiestructuur. Bijvoorbeeld door de informatie die je wil overbrengen onder elkaar op een whiteboard te zetten. Dat helpt om prioriteiten te stellen en biedt een basis voor de paginaopbouw. Je kunt veel sneller bepalen of de informatiestructuur juist is op een whiteboard, dan op het moment dat je het gaat bouwen en nog geen idee hebt. Bovendien kun je dan logische navigatiepaden kiezen. 

2) Overdrijf niet

Met een vrije indeling kun je pagina’s extra aantrekkelijk maken. Toch is het ook niet de bedoeling dat je iedere keer opnieuw helemaal los gaat. Voor de herkenbaarheid en eenduidigheid is het cruciaal om dicht bij de huisstijl te blijven. Een gebruiker moet zich thuis voelen op een pagina en weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Goeie styling moet het werk van de gebruiker makkelijker maken, niet afleiden.

3) Laat je inspireren 

Wanneer ik een mooi webdesign of een bijzondere opmaak tegenkom, sla ik het op in een speciale Dropboxmap. Daar blader ik dan soms doorheen als ik inspiratie zoek. Natuurlijk weet ik dat AFAS beheerders meer van software weten dan van webdesign en programma’s zoals Adobe Photoshop. Toch kan het geen kwaad om regelmatig te sparren met een (web)designer of iemand van je marketingafdeling. Dat levert vaak frisse inzichten op, waarvan jouw In- of OutSite ook weer beter wordt.

Wil je meer tips over hoe wij onze portalpagina's stylen en daarmee functioneler maken? Bekijk dan de pagina's waarin twintig tips uitgebreid worden behandeld. De twintig tips zijn onderverdeeld in vier delen: deel 1deel 2, deel 3 en deel 4.

Bekijk de presentatie

Op de Dag van de AFAS beheerder deelden Rik ten Wolde (Marketingmanager bij AFAS) en Jacco Faaij (Online Marketeer bij AFAS) hun tips voor de styling. Heb je de presentatie van Jacco en Rik gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Klik dan op onderstaande video.


Dag van de AFAS beheerder

Jacco en Rik waren één van de break-outsprekers op de Dag van de AFAS beheerder. De presentatie van Jacco en Rik vind je onderaan deze blog.