Weerstand heeft vaak een negatieve lading. Het voelt niet fijn als iemand zijn hakken in het zand zet. En dat is ook wel logisch. Weerstand is een teken dat er iets niet helemaal soepel loopt. Maar zonder wrijving geen glans. En dat geldt zeker voor de verbeterkansen waar jij voor gaat. Natuurlijk zijn er altijd notoire zeurpieten, maar houd in gedachten dat de meeste mensen gewoon lekker willen werken. En daar kan jij ze perfect bij helpen. Maar dan moet je wel weten hoe je draagvlak opbouwt en behoudt. En benader het ook positief: weerstand betekent in ieder geval dat de ander iets geeft om dat waar jij mee bezig bent!
Mensen houden nu eenmaal niet van veranderen. Dat is niet nieuw. Daarom moet je in ieder geval zorgen dat duidelijk is wat je gaat doen en dat je verbetering ook een positief effect heeft. Anders krijg je geheid de reactie: ‘Zie je wel, het werkt niet’. Dan kun je weer opnieuw beginnen. Hoe geweldig je ideeën ook zijn, je kunt het dus niet alleen. Ga daarom op zoek naar fans in je organisatie. Bijvoorbeeld door collega’s te vragen waar ze last van hebben. Zij weten vaak prima hoe hun werk beter en efficiënter kan. Dus luister naar wat er in je organisatie leeft en daag mensen uit om mee te denken. Extra voordeel is dat je op deze manier verzekerd bent van een stroom aan goede (verbeter)ideeën! En laat mensen dat ook zelf ervaren. Maak fans dus key-user en laat ze als eerste met een verbetering werken. Reken maar dat ze positieve ervaringen delen met anderen. Zo breid je je eigen fanbase lekker uit.
Mensen even vragen hoe het gaat of checken of iets goed werkt, is makkelijker als je iemand in de gang of bij de koffieautomaat tegenkomt. Ook als je elkaar wat minder vaak ziet, is direct contact onmisbaar als je je collega’s wilt overtuigen. Dat kan ook prima als een groot deel van je organisatie thuiswerkt. Haak daarom regelmatig aan bij een digitale vergadering van een willekeurig team om de sfeer te proeven. En wees proactief. Hoe fijn is het als iemand je spontaan belt om te vertellen dat hij je werk nog makkelijker maakt? Daag je zelf uit en (video)bel elke week een of twee collega’s van een andere afdeling. Neem de processen met ze door en regel een quickfix. Dat is de manier om een positieve vibe te creëren, ook vanuit huis.
Het is belangrijk te beseffen dat je werk altijd weerstand zal opleveren. En dat is helemaal niet erg. Het is immers jouw verantwoordelijkheid dat iedereen profiteert van jouw werk en jouw intentie om makkelijker en beter te werken. Soms zal je mensen, van de directie tot HR-medewerkers, daarvan moeten overtuigen. Bereid je dus goed voor en laat je vooral niet afschrikken. Jij hebt de kennis en vaardigheden om jouw organisatie soepeler te laten draaien. Maar vergeet niet dat je dat niet redt zonder je collega’s. Dus zorg dat ze altijd weten waar je mee bezig bent en maak steeds duidelijk hoe je ze vooruit helpt! Pas dan kunnen zij ook jou helpen.
Tot slot nog een tweede bonustip: Vergeet niet om successen te vieren! Dat is echt de beste manier om weerstand bij je collega’s te laten verdampen. Ongeacht of je ze nu live ziet of op een scherm.