“Je hebt vlieguren nodig om je organisatie verder te brengen”

Succesbeheerder Monica Bruggenkamp aan het woord

Inmiddels hebben 900+ AFAS Succesbeheerders het Succesbeheer Traineeship met succes afgerond. Hoe kijken zij terug op hun Traineeship en belangrijker: hoe gebruiken ze de opgedane kennis, ervaring en contacten in hun dagelijkse praktijk? Wij vroegen het aan Monica Bruggenkamp, medewerker salarisadministratie én AFAS Beheerder bij sociaal woningverhuurbedrijf WoonFriesland. Zij volgde het parttime Traineeship in 2021

“WoonFriesland ging begin 2019 live met AFAS. Ik was toen vanuit de salarisadministratie wel betrokken als gebruiker, maar had zeker in het begin best veel vragen over dit nieuwe systeem. Omdat ik destijds wel de meeste beheerrechten had, ben ik het AFAS-beheer als het ware ingerold. Ik heb in het begin veel naast de consultant gezeten, omdat ik wilde begrijpen hoe de software werkt.”

Sterke drive

Haar enthousiasme en nieuwsgierigheid namen de jaren daarna niet af, integendeel. Monica wilde graag alles over de software en de inrichting bij WoonFriesland weten. Toen ze hoorde over het Succesbeheer Traineeship was ze meteen getriggerd. “Ik heb een sterke drive om mezelf te ontwikkelen. Daarom heb ik mijn leidinggevende op eigen initiatief gevraagd of ik het Traineeship kon doen.”

De start was best even schrikken voor Monica. “Ik had best al veel cursussen gedaan en niet eens alleen maar basiscursussen. Het traineeship heeft echter een bredere, integrale insteek, waardoor het voelde alsof eerdere cursussen meer op zichzelf stonden. Hoewel ik bij de salarisadministratie werkte, had ik een HR-case. Ik had gezien dat mijn HR-collega’s zeven verschillende formuleren mailden naar sollicitanten die in dienst kwamen. Het leek me een goed idee dat proces te digitaliseren en te zorgen dat sollicitanten via OutSite zelf informatie konden aanleveren. Dat scheelt veel tijd, is minder complex en voorkomt fouten.”

Zelf puzzelen

Tijdens het traineeship genoot Monica vooral van de sessies waarbij ze dingen zelf moest uitzoeken. “Dat waren de leukste sessies. We kregen dan bijvoorbeeld een aantal meldingen ‘geen autorisatie’ en moesten met het stappenplan op de Help-pagina zelf de oplossing achterhalen. Het is heel bevredigend als de puzzelstukjes dan in elkaar vallen.” Dat gold ook voor haar case. “Na het traineeship had ik de inrichting voor mijn case klaar. Het idee is nu wel om veel meer HR-processen te gaan digitaliseren.”

Positieve flow

Hoewel haar traineeship heel boeiend was, kwam Monica na de afronding snel weer in de waan van de dag terecht. “De twaalf weken van het traineeship zat ik echt in een positieve flow, maar na afloop was ik snel weer druk met de salarisadministratie. Dit onderstreept voor mij dat je echt vlieguren nodig hebt om je organisatie verder te brengen. Naast kennis is een goed netwerk ook goed voor je ontwikkeling. Ik heb nu mensen om me heen, zowel in mijn trainee-groep als bij AFAS, waar ik terecht kan met vragen. Zeker nu ik als AFAS Beheerder echt opstart, is dat heel nuttig.”

Durf te experimenteren

Voor toekomstige Succesbeheer Trainees heeft Monica nog een aantal waardevolle tips. “Een beetje basiskennis van Profit is heel prettig. Anders is in het begin alles nieuw en vraagt het tempo bijhouden veel energie. Basiskennis helpt ook om goed na te denken over je case. Ik adviseer iedereen om deze wel behapbaar te houden. Profit biedt heel veel functionaliteit, waardoor je makkelijk het overzicht verliest. Verder is het fijn als je organisatie achter je staat. Juist door in gesprek te zijn met collega’s en leidinggevenden kun je de vertaalslag van jouw organisatie naar Profit beter maken. Daar hebben gebruikers uiteindelijk het meeste voordeel van. Tot slot moet je vooral niet bang zijn om te experimenteren en gewoon doen!”

Over het Succesbeheer Traineeship

In 8 of 12 weken verdiep jij je aan de hand van een zelf meegebrachte case in de software en cultuur van AFAS. We willen je helpen de allerbeste beheerder te worden: een Succesbeheerder!