Als je werk wil maken van je online veiligheid, lijkt het alsof je daar veel werk in moet stoppen. Je moet al je wachtwoorden in een wachtwoordmanager zetten, elke keer als je wil inloggen moet je jezelf op een twee of zelfs drie manieren identificeren en al je apparaten moeten volledig up-to-date zijn. Dat klinkt als een hoop moeite, maar dat valt eigenlijk reuze mee.
Ja, in eerste instantie zul je een middagje moeten inruimen om alles even goed in te stellen. Voornamelijk de wachtwoordmanager. Als je het echt goed wil doen, moet je namelijk even voor al je online accounts een nieuw, uniek wachtwoord aanmaken. Neem daarbij gelijk de moeite om je account te verwijderen, waar je die niet meer nodig hebt. Dan hoef je daar ook geen wachtwoord voor vast te leggen.
Heb je dat eenmaal gedaan, dan zijn je accounts niet alleen veiliger, maar gaat het invullen van je inloggegevens ook sneller en makkelijker. Jouw wachtwoordmanager doet dat namelijk voor jou. Deze manager is je assistent in de wereld van de online accounts. Iemand die voor jou het zware werk uit handen neemt, door sterke wachtwoorden te verzinnen, deze te onthouden en zelfs voor je in te vullen.
Het is daarnaast verleidelijk om je updates uit te stellen. Alles krijgt tegenwoordig updates. Je computer, webbrowser, telefoon en misschien zelfs je tandenborstel. Om deze updates te installeren, moet het apparaat meestal even met rust gelaten worden.
Dat is vervelend, maar het is belangrijk om het toch snel te doen. Deze updates zijn namelijk niet alleen bedoeld om nieuwe functies of verbeteringen te introduceren, maar zijn essentieel voor jouw veiligheid door kwetsbaarheden te repareren. Het enige wat je moet doen is die update aanzetten en je bent direct veiliger voor gevaren van buitenaf.
Omdat het aan te raden is om updates altijd zo snel mogelijk uit te voeren, is het slim om automatische updates aan te zetten. Als dat mogelijk is. Dan bieden updates zich vanzelf aan en worden ze zelfs vaak geïnstalleerd op momenten dat jij er geen last van hebt. Bijvoorbeeld 's nachts als je slaapt of je het apparaat toch opnieuw opstart.
Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde 'tunnel' aan tussen je apparaat en een VPN-server. Al je internetverkeer gaat via die computer(server). Een VPN is typisch een voorbeeld van een manier om je veiligheid te verbeteren, waar je even tijd voor moet nemen. Je moet onderzoeken welke VPN-dienst goed is en respectvol met je verbinding omgaat. Vervolgens duurt het soms net iets langer om online verbinding te maken. Zeker als je een apart programmaatje op je pc gebruikt.
Maar als het eenmaal draait, heb je er geen omkijken meer na. Zodra je het goed hebt ingesteld en een jaarabonnement hebt afgesloten (het is namelijk altijd slim om te betalen voor je VPN), internet je zonder dat je er erg in hebt compleet privé. Zelfs je internetprovider kan dan niet meer meekijken met wat je doet.
Back-ups maken is ook altijd slim, zodat je niets kwijtraakt als er toch per ongeluk ransomware op je computer belandt of je op een andere manier je data kwijt raakt. Ook dat is te automatiseren. Zorg ervoor dat er automatisch, bijvoorbeeld elke nacht, een back-up wordt gemaakt. Dan heb je er nooit meer omkijken naar.
Zo'n back-up maken kan lokaal, maar ook via een online dienst in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox, OneDrive en Google Drive. Bij de keuze voor een dienst is het belangrijk dat je terug kunt gaan naar oudere versies van je bestanden. Anders kom je alsnog in de problemen als je bestanden versleuteld raken door ransomware en deze automatisch worden gesynchroniseerd met de cloud.
Om de tijdsinvestering te relativeren kun je het altijd nog vergelijken met de tijd die je kwijt bent als het echt mis gaat. Zodra iemand met jouw identiteit een lening afsluit, iemand al je bestanden op slot zet of er met jouw spaargeld vandoor gaat, ben je echt veel langer zoet dan even een middagje de tijd nemen voor je wachtwoorden. Je moet nu alleen die stap zetten om het daadwerkelijk te doen.
Je weet inmiddels precies waar je op moet letten om jezelf online veilig te bewegen. Je weet hoe je om moet gaan met je wachtwoorden en overal meervoudige verificatie instelt. Je weet hoe je jezelf tijdens het browsen niet laat misleiden en wat hackers doen. Met deze kennis en een klein beetje moeite, blijf ook jij veilig online.
Je inzetten om je online veiligheid te verbeteren lijkt een hele onderneming, maar valt dus eigenlijk reuze mee.
Ignaece, Security Officer (CISO) bij AFAS, helpt je in een serie artikelen om je internetveiligheid te vergroten. In dit artikel: Gebruiksvriendelijkheid.