Van applicatiebeheerder naar Succesbeheerder

Ben je klaar voor de gaafste baan ter wereld?

Op LinkedIn duikt steeds vaker de functienaam AFAS Succesbeheerder op. ‘Leuk weer zo’n interessante functienaam’ kun je dan denken. Maar er speelt meer. Want ook in de vacatures duikt deze geuzennaam steeds vaker op. Er is duidelijk vraag naar Succesbeheerders met specifieke AFAS-kennis. Hoe mooi is het dan dat je Succesbeheerder kunt zijn? Directeur Customer Operations, Robbert de Ruijter geeft je tips (en een bonustip) om je van applicatiebeheerder tot Succesbeheerder te ontwikkelen.

Een Succesbeheerder doet ook veel meer dan puur het beheer van een applicatie. Met de superkrachten Organisatie, Energie, Netwerk en Kennis maak jij het verschil. Jij bent een adviseur en sparringpartner voor optimalisatie en vernieuwing van processen. Zo zorg je ervoor dat je collega’s slimmer en prettiger kunnen werken. Daar profiteert de hele organisatie van.

Maak vernieuwing waar

Het is wel zaak om je superkrachten zoveel mogelijk te bundelen. Koppel je kennis dus aan enthousiasme, doorzettingsvermogen en goede communicatie-skills. Want vergeet niet dat AFAS een spoor van vernieuwing door jouw organisatie wil trekken. Wij geloven niet in het implementeren van nieuwe software om daar de oude processen precies zoals ze waren weer in terug te bouwen. Zo’n zogenoemde as-is implementatie is vooral pappen en nathouden. Je komt als organisatie niet vooruit als je in het verleden blijft hangen. En het is aan jou als Succesbeheerder om de boel vlot te trekken en vernieuwing waar te maken. Voorkom dus een as-is implementatie waarbij je nabouwt wat je had in een nieuw systeem. Jij bent degene die hier extra kritisch op moet zijn.

Ga de organisatie in

In de praktijk is het overigens niet altijd eenvoudig om een proces te vernieuwen of te optimaliseren. Maar maak je geen zorgen, dat ligt niet aan jou. Mensen houden sowieso niet van veranderen. Daarom zal je in actie moeten komen. Kom dus achter je bureau vandaan en ga de organisatie in. Ga de dialoog aan en stel open vragen. Betrek je collega’s bij je plannen en maak vooral duidelijk dat jij processen echt makkelijker kan maken. Ga daarbij zeker in het begin voor quick-wins. Als mensen voelen dat je ze echt helpt, gaat de energie vanzelf stromen. Zo creëer je de ruimte en steun voor grotere projecten. 

Maak jezelf en collega's blij

Wij zijn ervan overtuigd dat jij het verschil kunt maken. Maar dan moet je dus wel je rol pakken en zichtbaar zijn. Steeds duidelijk maken hoe je het werk van je collega’s makkelijker kunt maken en aantonen wat ze dat oplevert. Als je dat doet, ben je een échte Succesbeheerder en heb je de gaafste baan ter wereld. Wil je ook met plezier bijdragen aan het succes van je organisatie? Neem dat deze tips ter harte. Daar worden jij en je collega’s in ieder geval heel blij van!

Praktische tips:
  • Ga voor ‘laaghangend fruit’
    Juist kleine verbeteringen maken vaak een enorm verschil.
  • Ga niet meehuilen
    Laat zien waar je voor staat en toon daadkracht, dan overtuig je collega’s en help je je organisatie vooruit.
  • Doe zoveel mogelijk zelf (kennis)
    Zorg dat je autoriteit bent, investeer in kennis, vergeet niet dat je heel veel collega-Succesbeheerders hebt.
  • Positioneer jezelf goed
    Vraag zendtijd en laat iedereen weten dat jij ze kunt adviseren en helpen. 
  • Start je dag met AFAS
    Weet altijd wat er speelt, ook als er iets misgaat. Jij bent op de hoogte en lost het op.
  • Communiceer proactief
    Neem mensen mee in veranderingen en laat ze weten hoe jij processen makkelijker maakt.
  • Maak een jaarplanner en hou je er aan
    Zet je projecten, groot en klein, op een rij en maak ze SMART. Onze jaarplanner helpt je op weg! 
  • And last but no least: Vier feest!
    Vier ook kleine successen en vergeet geen complimenten te geven.

Kijk de presentatie van Robbert terug


Kijk de presentatie terug

De tips staan op een rijtje. Maar wil je de volledige context erbij hebben?

Kijk de presentatie van Robbert op de Dag van de AFAS Beheerder 2020 terug.