Verbeter je online veiligheid: laat je geen hack zetten

Voel jij je weleens de zwakste schakel wanneer het om je online veiligheid gaat? Daar kun je wat aan doen. Zo verdedig jij je het beste tegen hackers.

Hacken

Iedereen weet dat er door criminelen ingebroken kan worden in je huis, bedrijfspand of auto. Maar ook op alle plekken waar we ons online bevinden kunnen mensen binnendringen. Als iemand zonder toestemming in je online accounts, computer of smartphone terecht komt, noemen we dat hacken.

In plaats van gebruik te maken van een raam dat op een kier staat of een slot dat makkelijk te omzeilen is, maken hackers gebruik van de kwetsbaarheden van je apparaten of je online accounts. 

Dat kan heel simpel zijn. Je wachtwoord is gelekt en je hebt geen meervoudige verificatie ingeschakeld. De hacker komt vervolgens in je account. Mogelijk hergebruik jij je wachtwoorden voor verschillende diensten, waardoor de hacker ook in je andere accounts komt. Het echte hacken gebeurt echter pas als er op andere manieren bij je wordt ingebroken. 

Wist je dat 85% van de hacks veroorzaakt wordt door menselijke fouten?

Hackers zijn criminelen, maar niet allemaal

De meeste hackers zijn gewoonweg criminelen. Ze zijn meestal uit op je geld, maar kunnen ook achter je data aan zitten. Soms willen ze gewoon de boel verstoren, omdat het kan. 

Meestal blijven deze hackers anoniem, omdat ze zichzelf goed kunnen beschermen. Het is daarom lastig om hackers op te sporen en te arresteren.

Naast criminele hackers bestaan er ook ethische hackers. Zij zoeken juist naar kwetsbaarheden om te helpen. Door deze kwetsbaarheden te vinden, kunnen ze worden gerepareerd zodat niemand er misbruik van kan maken en er geen nieuwe slachtoffers vallen. Bedrijven huren dus hackers in om hun eigen beveiliging te verbeteren.

Natuurlijk worden er ook hackers ingeschakeld door overheden, bijvoorbeeld om in te breken bij terroristen of op zoek te gaan naar informatie ter voorkoming van eventuele aanslagen.

Welke soorten hacks zijn er?

Hacken bestaat in veel verschillende vormen. We zetten de meest populaire vormen op een rijtje.

  • Phishing: Phishing is een vorm van hacking. Je inloggegevens worden gestolen waardoor hackers in je accounts kunnen. Vaak door je te verleiden om op een linkje te klikken en je naar een webomgeving te sturen die lijkt op die van je bank. 

Bij meer dan 80% van de hacks gaat het om phishing-aanvallen

  • Malware: Een andere manier om je te hacken is via malware. Malware is kwaadaardige software die je onbewust op je apparaat downloadt. Dat kan via een linkje gebeuren, maar ook door het openen van een bijlage in een e-mail of het bezoeken van een kwaadaardige website. Malware kan bijvoorbeeld een keylogger zijn. Dat is software waarmee al je toetsaanslagen worden geregistreerd. Dus ook als je jouw inloggegevens ergens invult. Sommige malware kan een hacker zelfs volledig toegang geven tot je apparaat, inclusief alle bestanden. 
  • Ransomware: Een specifieke vorm van malware die steeds grotere schade aanricht, is ransomware. Met ransomware wordt een computer gegijzeld. Alle bestanden zijn dan versleuteld en niet meer te gebruiken, totdat je de hacker betaalt. Vaak via cryptovaluta. Complete bedrijven kunnen door ransomware worden platgelegd.

Elke 10 seconden vindt er wereldwijd een ransomware-aanval plaats

  • DDoS-aanvallen: Het gebeurt vaak dat een website of een online dienst plat ligt door te veel aanvragen. Dat ligt niet altijd aan de hoeveel mensen die een website bezoekt. Het kan ook door een DDoS-aanval komen. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Met deze techniek wordt een website overspoeld met aanvragen waardoor de achterliggende server overbelast raakt. In dit geval is het doel van de hacker enkel om de website of dienst te verstoren. 

Hoe bescherm ik mijzelf tegen hacken?

Om je huis te beschermen schaf je wellicht een goed slot aan, hang je camera's op en heb je misschien zelfs een waakhond in huis. Om jezelf te beschermen tegen hackers kun je ook maatregelen nemen. 

  • Updates: Het is belangrijk om je apparaten te updaten. Zodra er een nieuwe update beschikbaar is, hoor je deze zo snel mogelijk te installeren. Deze updates repareren namelijk die kwetsbaarheden waar hackers misbruik van maken. 
  • 2FA: Gebruik unieke wachtwoorden en stel overal waar het kan meervoudige verificatie in, zodat je het hackers niet makkelijk maakt als je gegevens lekken. 
  • VPN: Maak geen gebruik van openbare wifi, omdat hackers dan makkelijk mee kunnen kijken met alles wat je doet. Als je een VPN gebruikt, zorg dan dat je hiervoor betaald. Klik tijdens het browsen niet zomaar ergens op en open niet zomaar bijlagen.
  • USB: Hacken kan ook gebeuren wanneer iemand fysiek toegang krijgt tot je apparaten. Bijvoorbeeld als je jouw computer of laptop onbeheerd achterlaat, iemand even snel een USB-stick in het apparaat steekt en malware installeert. Hier bestaan zelfs kant-en-klare USB-sticks voor, die hacken op deze manier een stuk eenvoudiger maken. Laat je spullen dus nooit achter zonder goede beveiliging. 
  • Router: Vergeet ook de beveiliging van je router niet, met een goed wachtwoord. Schakel UPnP op de router uit als je echt veilig wil blijven. Wil je gasten toegang tot je wifi geven? Laat ze dan toe via een apart gastnetwerk.
  • Virusscanner: Werk je op een pc, dan is een virusscanner een must. Op een Windows-pc krijg je standaard Windows Defender. Deze kan zich prima meten met andere betaalde virusscanners.
Deze tips krijg je van Igneace

Ignaece, Security Officer (CISO) bij AFAS helpt je in een serie artikelen om je internetveiligheid te vergroten. In dit artikel: Hacken.