Jaarafsluiting Financieel 

Themapagina

De jaarovergang in Financieel valt uiteen in 2 delen: het afsluiten van het oude boekjaar en het opstarten van het nieuwe boekjaar. Op deze pagina vind je een aantal controles die belangrijk zijn voor het afsluiten van het oude boekjaar. De beschreven stappen zijn niet verplicht.


Aan de slag met het nieuwe jaar? Check de themapagina!

De 6 controles!

1. Periodetabel controleren

Profit verlengt periodetabellen standaard met één jaar als het veld Tabel automatisch verlengen in de eigenschappen van de periodetabel is aangevinkt. Je kunt de periodetabellen echter ook handmatig verlengen.

Lees verder>

2. Boekstuk- en factuurtellers controleren

Voordat je aan een nieuw boekjaar begint controleer je in de aanwezige tellers de einddatum. Je doet dit als je datumafhankelijke tellers voor de nummering van boekstukken of facturen gebruikt. Aan de hand van de boekings- of factuurdatum gebruikt Profit de juiste reeks. Dit is de reeks waarbij de boekings- of factuurdatum tussen de begin- en einddatum van de reeks valt. 

Lees verder>

3. Cumulatieven herberekenen

Als je mutaties toevoegt in de administratie, werkt Profit automatisch een aparte cumulatieventabel bij. Deze tabel gebruikt Profit om grootboekrekeningsaldi, de proef-/saldibalans, de kolommenbalans etc. te tonen. Door deze tabel toont Profit de gegevens direct als je deze nodig hebt, zonder dat er extra rekentijd nodig is. Ook voor ordermanagement en vaste activa kan het nodig zijn om de cumulatieven te herberekenen. 

Lees verder>

4. Valuta herwaarderen

Je kunt het saldo van balansrekeningen en openstaande posten in valuta herwaarderen om het koersverlies of de koerswinst te bepalen voor het genereren van de balans. De herwaardering herstelt het saldo van de rekeningen en posten die in valuta geboekt zijn en waarvan de wisselkoers veranderd is. Op deze manier kun je in je boekhoudkundige resultaten rekening houden met de wisselkoersschommelingen.

Lees verder>

5. Voorraadinventarisatie 

Als je voorraad bijhoudt is het nodig dat je regelmatig, bijvoorbeeld één keer per jaar, inventariseert. Daarbij ga je na of wat er in Profit staat geregistreerd als voorraad, overeenkomt met de werkelijkheid. Gebruik hiervoor de functie Inventarisatie, zodat Profit de eventuele voorraadverschillen direct verwerkt.

Lees verder>

6. Finance Auditor inzetten bij de jaarovergang

Met de Finance Auditor automatiseer je het proces van terugkerende audits op je financiële administratie en kun je proactief optreden als er problemen gesignaleerd worden. Denk hierbij zowel aan tekortkomingen en fouten als fraude.

Lees verder>




Handige hulpbron

Bekijk hieronder een artikel die handig is voor de jaarovergang.




De gouden tip

Maak gebruik van de Finance Auditor! De Finance auditor spoort geheel automatisch fouten en potentiële problemen op in je financiële administratie. Denk hierbij aan de audits:

  • Afschrijving activa komt niet overeen met saldo verzamelrekening.
  • Grootboekrekening met budgetteren aan zonder budget.
  • Inkoopfactuur waarbij het factuurbedrag groter is dan een instelbaar aantal van de standaarddeviatie.
  • Btw-plicht debiteur niet overeenkomstig met land van herkomst.


Vragen?

Contact met support

Lukt het niet de jaarafsluiting uit te voeren met behulp van bovenstaande stappen? Stuur een web-incident in.