Jaarafsluiting Financieel

Voor de jaarovergang in Financieel sluit je het jaar af en richt je Financieel in voor het volgende jaar. Op deze pagina zoomen we in op de eerste fase: de jaarafsluiting.

 

De stappen op een rij

1. Controleer de periodetabel

Profit verlengt periodetabellen standaard met één jaar als het veld Tabel automatisch verlengen in de eigenschappen van de periodetabel is aangevinkt. Je kunt de periodetabellen echter ook handmatig verlengen.

Lees verder

2. Controleer de boekstuk- en factuurtellers

Voordat je aan een nieuw boekjaar begint controleer je in de aanwezige tellers de einddatum. Je doet dit als je datumafhankelijke tellers voor de nummering van boekstukken of facturen gebruikt. Aan de hand van de boekings- of factuurdatum gebruikt Profit de juiste reeks. Dit is de reeks waarbij de boekings- of factuurdatum tussen de begin- en einddatum van de reeks valt. 

Lees verder

3. Herbereken de cumulatieven

Als je mutaties toevoegt in de administratie, werkt Profit automatisch een aparte cumulatieventabel bij. Deze tabel gebruikt Profit om grootboekrekeningsaldi, de proef-/saldibalans, de kolommenbalans etc. te tonen. Door deze tabel toont Profit de gegevens direct als je deze nodig hebt, zonder dat er extra rekentijd nodig is. Ook voor ordermanagement en vaste activa kan het nodig zijn om de cumulatieven te herberekenen.

Lees verder

4. Herwaardeer de valuta

Je kunt het saldo van balansrekeningen en openstaande posten in valuta herwaarderen om het koersverlies of de koerswinst te bepalen voor het genereren van de balans. De herwaardering herstelt het saldo van de rekeningen en posten die in valuta geboekt zijn en waarvan de wisselkoers veranderd is. Op deze manier kun je in je boekhoudkundige resultaten rekening houden met de wisselkoersschommelingen.

Lees verder

5. Voorraadinventarisatie

Als je voorraad bijhoudt is het nodig dat je regelmatig, bijvoorbeeld één keer per jaar, inventariseert. Daarbij ga je na of wat er in Profit staat geregistreerd als voorraad, overeenkomt met de werkelijkheid. Gebruik hiervoor de functie Inventarisatie, zodat Profit de eventuele voorraadverschillen direct verwerkt.

Lees verder

6. Gebruik de Finance Auditor

Met de Finance Auditor automatiseer je het proces van terugkerende audits op je financiële administratie en kun je proactief optreden als er problemen gesignaleerd worden. Denk hierbij zowel aan tekortkomingen en fouten als fraude.

Lees verder

Handige hulpbronnen

 

 

Help Center

In het artikel 'Jaarovergang Financieel' staat het hele proces van het afsluiten van het huidige jaar en het opstarten van het nieuwe jaar uitgelegd. Lees het artikel en volg alle stappen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

 
 

Veelgestelde vragen

Jaarafsluiting 

 • Is de Finance Auditor per administratie in te richten? 

  Je kan ervoor kiezen om administraties uit te sluiten bij de controle. Het is alleen niet mogelijk om verschillende waardes in de Finance Auditor per administratie in te stellen. Lees meer informatie hierover in het Help-artikel over de Finance Auditor bij de jaarovergang.

 • Is de rapportagecockpit per administratie of per omgeving in te stellen?

  De rapportagecockpitcode koppel je aan de grootboekrekeningen. Grootboekrekeningen zijn op omgevingsniveau ingeregeld, dus de rapportagecockpit is ook op omgevingsniveau. Bekijk voor meer informatie dit artikel op de Help Center.

 • Waar kan je de budgetten importeren?

  Via Financieel / Beheer / Import grootboek / Budget. Meer informatie over het format lees je in het Help-artikel over Importsjablonen.

 • Hoe werkt het afboeken van een reservering bij het inboeken van de inkoopfactuur?
  In het artikel Inkoopfactuur afboeken van verplichting staat dit proces beschreven. 

Gouden tip

Hulp nodig? 

Loop je ergens tegenaan tijdens de jaarafsluiting? Support helpt je graag verder!