Payroll Tips & Tricks

Om jouw werk als salarisadministrateur makkelijker en leuker te maken, vind je hier de belangrijkste tips voor je salarisverwerking op een rij.

Hoe krijg je bijvoorbeeld inzicht in je loonberekening, welke handige overzichten en analyses kun je gebruiken en hoe boek je snel loonmutaties? 

 

Tips voor je salarisverwerking

Inzicht in de loonberekening

In de vijfschermenloonstrook van de medewerker kun je doorklikken op berekende looncomponenten. Zo zie je welke gegevens voor het rekenwerk zijn gebruikt. Vervolgens kun je weer doorklikken voor nog meer inzicht in de onderliggende gegevens.

In deze video laat productmanager Benno je zien hoe je hiermee werkt.

 

 

TWK-mutaties raadplegen

Als je achteraf wijzigingen doorvoert in een geaccordeerde periode ontstaan er TWK-mutaties. In de salarisverwerking kun je deze raadplegen. Bij de werkgever bepaal je of je vervangende loonstroken of verschil loonstroken wilt genereren voor de TWK-mutaties.

Consultant Tijs vertelt je hierover meer in deze video.

 

 

Correctieperiode dichtzetten

Bij het toevoegen van een correctieperiode wordt deze direct dichtgezet. Alle correcties die er zijn, komen in een aparte verschillenperiode. Vanuit daar bepaal je welke correcties je wilt meenemen in de correctieperiode. De overige correcties schuiven door naar de volgende periode.

In deze video neemt productmanager Benno Welmers je mee in deze functionaliteit.

 

 

Tips voor loonmutaties

 

Boeken loonmutaties

Als je regelmatig loonmutaties boekt, is het fijn als je dit snel en eenvoudig kunt doen. Er zijn een aantal handigheidjes die je hierbij kunnen helpen.

In deze video laat consultant Tijs zien welke tips en tricks hij voor je heeft.

 

 

Boekingslay-out loonmutaties blokkeren

Loonmutaties boek je via een boekingslay-out. Standaard zijn er twee boekingslay-outs beschikbaar. Als je er maar één gebruikt, kun je de andere blokkeren. Je hoeft dan niet steeds in een apart scherm een boekingslay-out te selecteren. Net zo makkelijk!

Consultant Tijs legt je in deze video uit hoe je dit doet.

 

Handige overzichten en analyses

Overzichten en analyses voor je controles

Er zijn verschillende overzichten en analyses die je kunt gebruiken voor de controle van de salarisverwerking. Supportmanager Bregje (voorheen consultant) laat ze aan je zien.

De volgende onderwerpen komen aan bod: Overzicht loonmutaties, Payroll-regeling beheren, Journaalpostanalyse, Standenregister jaaroverzicht, HR Management, Output.

 

 

Standenregister

Met het standenregister kun je berekende looncomponenten van meerdere perioden met elkaar vergelijken. In het 'klassieke' standenregister kun je twee perioden met elkaar vergelijken en worden de verschillen per regel getoond. In het Standenregister jaaroverzicht kun je meer dan twee perioden opvragen.

In deze video neemt consultant Tijs je hierin mee.

 

 

Aansluiting financieel

Met de aansluitingsanalyse maak je eenvoudiger de aansluiting tussen de financiële administratie en salarisadministratie. De analyse heeft als doel om aansluiting aan te tonen van de af te dragen werknemersverzekeringen, loon- en eindheffingen zoals de werkgever deze moet aangeven via de digitale loonaangifte.

Productmanager Benno Welmers vertelt je meer!

 

 

Handige weergaven

 

Weergaven en tabbladen opmaken

Door weergaven en tabbladen op te maken kun je hier nog makkelijker mee werken. Zet bijvoorbeeld een kolom vast zodat deze tijdens het scrollen naar rechts altijd zichtbaar blijft. 

In deze video krijg je alle tips voor het handig werken met weergaven en tabbladen van consultant Tijs.

 

 

Weergave Instantie Belastingdienst

In de weergave Instantie Belastingdienst zie je in één overzicht alle instantieregels Belastingdienst van alle medewerkers. Hier kun je snel controles uitvoeren op bijvoorbeeld de Zvw-code, aard arbeidsverhouding en andere gegevens.

Consultant Tijs laat je zien hoe je met deze weergave werkt.

 

Handige weergave jaarovergang

Via de functionaliteit Payroll-regeling beheren kun je alle gemuteerde parameterwaarden raadplegen en muteren. Tijdens de jaarovergang kun je via dit overzicht eenvoudig alle voor jou belangrijke looncomponenten muteren voor het nieuwe jaar.

In deze video laat consultant Tijs je zien hoe via een vrij veld per looncomponent kunt bepalen of deze belangrijk is voor de jaarovergang en hoe je dit terug ziet in Payroll-regeling beheren.

 

Payroll Auditor

Payroll Auditor

In deze video neemt productmanager Benno Welmers je mee in een aantal handige functionaliteiten en tips in de Payroll Auditor. Zo kun je bij het uitschakelen van een audit een reden opgeven, waarbij je zelf bepaalt of dit verplicht moet gebeuren.

 

Payroll up-to-date

Benut de optimalisatiekans!

Wil je nog een stapje verder gaan en jouw werk als salarisadministrateur nóg leuker en makkelijker maken? Doorloop samen met een AFAS Consultant het hele payrollproces in één of twee dagen. Je proces wordt bijgewerkt met de nieuwste functionaliteiten en de consultant voorziet je van tips en handigheidjes.

Wat levert het op?

Succesmanagement

Werk je al met AFAS, maar wil je nog meer uit de software halen? Schakel eens met een Succesmanager om de mogelijkheden te bespreken.
 

 

Servicemanagement

Wil je aan de slag met Payrollinrichting en heb je hulp nodig? Bekijk hoe een Servicemanager jou bij de inrichting hiervan kan helpen, of het nou een optimalisatie of een kleine inrichtingsvraag is.