Finance Auditor

De wereld van de financieel medewerker verandert snel. Het geven van advies en het creëren van inzichten voor de organisatie wordt steeds belangrijker. Dus wil je niet meer tijd dan nodig besteden aan je boekhouding. Daarom hebben we met onze klanten, accountants en de Belastingdienst de Finance Auditor ontwikkeld, jouw persoonlijke boekhoudassistent. De Finance Auditor automatiseert veelvoorkomende controles binnen je administratie. Waar je voorheen zelf verantwoordelijk was voor de uitvoer van controles, neemt de Finance Auditor deze taak van je over. Inmiddels controleert de software jouw boekhouding met ruim 100 audits. Met één druk op de knop start je op elk gewenst moment de audits en kun je eventuele signaleringen eenvoudig verhelpen.

m

Onze visie op financiële processen 

AFAS streeft naar een optimale automatisering van financiële processen. 
Wij noemen dat ook wel  ‘Boekhouden met het licht uit'. Het doel is zoveel mogelijk administratieve handelingen door de software te laten uitvoeren, waardoor jij meer tijd overhoudt voor echt belangrijke zaken, zoals het informeren en adviseren van andere afdelingen en collega's op basis van actuele informatie. Jouw afdeling en organisatie worden naar een hoger plan getild, door op een ander niveau met de administratie om te gaan. De Finance Auditor is een belangrijke toevoeging aan onze applicatie omdat het, geheel automatisch, fouten en potentiële problemen opspoort en signaleert in jouw financiële administratie. We noemen het de Finance Auditor omdat het in feite jouw eigen financial auditor is, ingebouwd in de applicatie, een pre-accountantscontrole eigenlijk! Niet alleen bespaart het je tijd en geld, zo wordt ook de echte accountantscontrole wordt een stukje minder spannend.

 Volledige grip op het financiële proces in je organisatie


In 4 stappen volledig in control! 

 1. Controles uitvoeren

Met één druk op de knop start je de Finance Auditor die je financiële administratie op meer dan honderd belangrijke punten controleert.  
Bekijk uitleg AFAS KnowledgeBase

 1. Controles beoordelen

Nadat de audit is uitgevoerd, verschijnt er een weergave met fouten en waarschuwingen. Door te klikken op een van die signaleringen, krijg je uitleg over de onvolkomenheid die de Auditor heeft geconstateerd.
Bekijk uitleg AFAS KnowledgeBase

 1. Controles oplossen

Nu is het zaak dat je de onvolkomenheden in de administratie aanpast of oplost. Daarna kun je de auditcontrole opnieuw uitvoeren en zal de fout of waarschuwing niet meer getoond worden in de weergave.
Bekijk uitleg AFAS KnowledgeBase

 1. Voorkom meldingen in de toekomst

Je wil niet iedere audit weer tegen dezelfde fouten en waarschuwingen aanlopen. Zoek daarom een structurele oplossing voor de meldingen, in plaats van steeds de brandjes te blussen. Denk hierbij aan aanpassingen in de workflows of het bijsturen van interne processen. 

Maak een afspraak met de AFAS Adviseur


ga naar top

Webinar Finance Auditor

Kijk het webinar helemaal terug!


Veelgestelde vragen

Tijdens het webinar is een heel aantal vragen gesteld. De meest gestelde hiervan hebben we gebundeld en beantwoord! 

Wat wordt er ge-audit?

Ook veelgevraagd: wát wordt er ge-audit in de Finance Auditor? Hier vind je de complete lijst!

ga naar top

Voorbeelden van audits


Standaard worden er 100 audits meegeleverd

 • Bankrekening medewerker gelijk aan bankrekening crediteur;
 • Gebruiker geautoriseerd voor onderhouden bankrekeningen en aanmaken betaalopdracht;
 • Afschrijving activa komt niet overeen met saldo verzamelrekening;
 • Grootboekrekening met budgetteren aan zonder budget;
 • Btw-plicht debiteur niet overeenkomstig met land van herkomst;
 • Btw-aangifte niet tijdig ingediend;
 • Medewerker uit dienst en eigenaar van bedrijfseigendom volgens activa-administratie;
 • Inkoopfactuur waarbij het factuurbedrag groter is dan een instelbaar aantal van de standaarddeviatie;
 • Handmatig boeken toegestaan op verzamelrekening afschrijving activa.

De rol van de Controller

Adviseren


Dankzij robotisering verandert de rol van de controller naar een adviserende functie. Ondersteund door domeinkennis en ervaring kan de controller zich richten op advies omtrent:

 • Planning en forecasting;
 • Fiscale wet- en regelgeving;
 • Procesoptimalisatie om fouten te voorkomen;
 • Risicoanalyse en -beheersing.

Controleren blijft een verantwoordelijkheid van de controller. Dankzij geautomatiseerde signalering richt de controller zich meer op interpretatie en vertaling van audits. Hij creëert meerwaarde door processen te optimaliseren op basis van de auditresultaten. Dit om herhaling, fouten en fraude te voorkomen. Hierdoor gaat de kwaliteit en efficiëntie van de processen omhoog.

Administreren verdwijnt uit de dagelijkse activiteiten van de controller. Processen worden gestart bij de bron en gedecentraliseerd. Hierdoor kan de controller op een hoger niveau bezig zijn met het functioneren van de organisatie.

Video AFAS Open 

Manager Productmanagement, Mohamed Amri, geeft uitleg over de Finance Auditor


KnowledgeBase artikelen


Videotraining over de Finance Auditor


ga naar top

Cursussen voor Financieel

Gevorderde gebruikers/beheerders:

 • Updatecursus ERP
  Profit 3 zit boordevol extra functionaliteit. Ben jij enthousiast geworden, een ervaren gebruiker en wil je alles weten van Profit 3? Dan is dit de cursus!
 • Financieel Procesbeheer (2 dagen)
  Dé cursus om alles van Financieel te leren (gericht op inrichten).
 • Profit Implementatievaardigheden (2 dagen)
  Word een goede sparringspartner tijdens de implementatie van Profit.

Minder ervaren gebruikers of even opfrissen?

ga naar top

Blogs over Profit 3
Welke innovaties gaan jou geld en tijd opleveren?

Een grote hoeveelheid echte innovaties in combinatie met een fors toegenomen gebruiksgemak. Dat zijn belangrijke kenmerken van de nieuwe release van Profit. Voor bedrijven en instellingen in alle denkbare branches komen er zeer aantrekkelijke nieuwe gebruiksmogelijkheden beschikbaar. “Ze gaan het werk voor onze klanten een stuk efficiënter maken.”. Lees het blog van Gerard Nijboer

Auteur: Gerard Nijboer, Productmanager, Leestijd: 5 minuten


ga naar top

Neem contact op!

AFAS Adviseur

Ontmoet de Succesmanager

Wij snappen dat het een soms moeilijk is om uit te vinden waar je het snelst rendement behaalt. Daarbij helpt de Succesmanager! Graag stellen we samen met jou een jaarplan op die zorgt voor zekerheid, rendement en innovatie door maximaal gebruik te maken van onze software. Wil jij sparren met een ervaren Succesmanager? Maak dan een afspraak!

Consultant

Boek een consultant

Om tot een optimaal resultaat te komen waardoor je de software voor jou laat werken, heb je een goede inrichting nodig. Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Boek dan direct een gespecialiseerde consultant die jou helpt om het ideale proces te bereiken. 

ga naar top