Finance Auditor 

De wereld van de financieel medewerker verandert snel. Het geven van advies en het creëren van inzichten voor de organisatie wordt steeds belangrijker. Dus wil je niet meer tijd dan nodig besteden aan je boekhouding. Daarom hebben we met onze klanten, accountants en de Belastingdienst de Finance Auditor ontwikkeld, jouw persoonlijke boekhoudassistent.  

Automatiseert controles


De Finance Auditor automatiseert veelvoorkomende controles binnen je administratie. Waar je voorheen zelf verantwoordelijk was voor de uitvoer van controles, neemt de Finance Auditor deze taak van je over. Inmiddels controleert de software jouw boekhouding met ruim 100 audits. Met één druk op de knop start je op elk gewenst moment de audits en kun je eventuele signaleringen eenvoudig verhelpen.

Onze visie op financiële processen

AFAS streeft naar een optimale automatisering van financiële processen. Wij noemen dat ook wel 'Boekhouden met het licht uit.' Het doel is zoveel mogelijk administratieve handelingen door de software te laten uitvoeren, waardoor jij meer tijd overhoudt voor echt belangrijke zaken, zoals het informeren en adviseren van andere afdelingen en collega's op basis van actuele informatie. Jouw afdeling en organisatie worden naar een hoger plan getild, door op ander niveau met de administratie om te gaan. 

De Finance Auditor is een belangrijke toevoeging aan onze applicatie omdat het, geheel automatisch, fouten en potentiële problemen opspoort en signaleert in jouw financiële administratie. We noemen het de Finance Auditor omdat het in feite jouw eigen Financial Auditor is, ingebouwd in de applicatie, een pre-accountantscontrole eigenlijk! Niet alleen bespaart het je tijd en geld, zo wordt ook de echte accountantscontrole een stukje minder spannend.

Het financiële proces

In 4 stappen volledig in control! 

1. Controles uitvoeren

Met één druk op de knop start je de Finance Auditor die je financiële administratie op meer dan honderd belangrijke punten controleert. Denk hierbij zowel aan tekortkomingen en fouten als fraude.

2. Controles beoordelen

Nadat de audit is uitgevoerd, verschijnt er een weergave met fouten en waarschuwingen. Door te klikken op een van die signaleringen, krijg je uitleg over de onvolkomenheid die de Auditor heeft geconstateerd.

3. Controles oplossen

Nu is het zaak dat je de onvolkomenheden in de administratie aanpast of oplost. Daarna kun je de auditcontrole opnieuw uitvoeren en zal de fout of waarschuwing niet meer getoond worden in de weergave.

4. Voorkom meldingen

Je wilt niet iedere audit weer tegen dezelfde fouten en waarschuwingen aanlopen. Zoek daarom een structurele oplossing voor de meldingen, in plaats van steeds pleisters te plakken. Denk hierbij aan aanpassingen in de workflows of het bijsturen van interne processen. 

Je vindt alle ins- & outs in het Help Center

Webinar Finance Auditor

Webinar

 

Wat wordt er ge-audit in de Finance Auditor?
Hier vind je de complete lijst!

 

Presentatie AFAS Open

 

 

 

 

Voorbeelden 

Standaard meegeleverde audits


Standaard worden onder andere de volgende audits meegeleverd:

 • Bankrekening medewerker gelijk aan bankrekening crediteur;
 • Gebruiker geautoriseerd voor onderhouden bankrekeningen en aanmaken betaalopdracht;
 • Afschrijving activa komt niet overeen met saldo verzamelrekening;
 • Grootboekrekening met budgetteren aan zonder budget;
 • Btw-plicht debiteur niet overeenkomstig met land van herkomst;
 • Btw-aangifte niet tijdig ingediend;
 • Medewerker uit dienst en eigenaar van bedrijfseigendom volgens activa-administratie;
 • Inkoopfactuur waarbij het factuurbedrag groter is dan een instelbaar aantal van de standaarddeviatie;
 • Handmatig boeken toegestaan op verzamelrekening afschrijving activa.

Rol van de controller


Dankzij robotisering verandert de rol van de controller naar een adviserende functie. Ondersteund door domeinkennis en ervaring kan de controller zich richten op advies omtrent:

 • Planning en forecasting;
 • Fiscale wet- en regelgeving;
 • Procesoptimalisatie om fouten te voorkomen;
 • Risicoanalyse en -beheersing.

Controleren blijft een verantwoordelijkheid van de controller. Dankzij geautomatiseerde signalering richt de controller zich meer op interpretatie en vertaling van audits. Hij creëert meerwaarde door processen te optimaliseren op basis van de auditresultaten. Dit om herhaling, fouten en fraude te voorkomen. Hierdoor gaat de kwaliteit en efficiëntie van de processen omhoog.

Administreren verdwijnt uit de dagelijkse activiteiten van de controller. Processen worden gestart bij de bron en gedecentraliseerd. Hierdoor kan de controller op een hoger niveau bezig zijn met het functioneren van de organisatie.

 

Videotraining over de Finance Auditor

 

 

Cursussen voor Financieel

Wil je het er het uiterste uithalen, maar weet je nog niet zo goed hoe je dit moet doen? Of ken je de basis, maar wil je echt een stapje verder gaan? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen. 

Gevorderde gebruikers/beheerders
Updatecursus ERP
De nieuwste versie van AFAS zit boordevol extra functionaliteiten. Ben jij enthousiast geworden, een ervaren gebruiker en wil je alles weten van de nieuwste versie? Dan is dit de cursus!

Financieel procesbeheer (2 dagen)
Dé cursus om alles van Financieel te leren (gericht op inrichten). 

Profit Implementatievaardigheden (2 dagen)
Word een goede sparringspartner tijdens de implementatie van Profit.
 

Minder ervaren gebruikers of even opfrissen?
Financieel Dagelijks Gebruik
In deze cursus leer je te werken met workflows om deze te kunnen gaan toepassen binnen jouw organisatie.
Specialisatiecursus Autorisatie
Leer het inrichten en onderhouden van de autorisatietool.
Specialisatiecursus Workflows
Leer workflows bouwen en onderhouden.

Blog 

Welke innovaties gaan jou geld en tijd opleveren? 

Gerard Nijboer, voorheen productmanager bij AFAS

 

Neem contact op!

Boek een consultant

Om tot een optimaal resultaat te komen waardoor je de software voor jou laat werken, heb je een goede inrichting nodig. Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Boek dan direct een gespecialiseerde consultant die jou helpt om het ideale proces te bereiken.

Ontmoet een Succesmanager

Wij snappen dat het soms moeilijk is om uit te vinden waar je het snelst rendement behaalt.  Graag stellen we samen met jou een jaarplan op die zorgt voor zekerheid, rendement en innovatie door maximaal gebruik te maken van onze software.