Jaarafsluiting Payroll

Voor de jaarovergang in Payroll sluit je het loonjaar af en richt je Payroll in voor het volgende jaar. Op deze pagina zoomen we in op de eerste fase: de jaarafsluiting.

 

Belangrijke acties

1. Controleer de einddatum urenregistratie

De einddatum urenregistratie in Profit bepaalt in welke periode declaraties en geboekte uren worden meegenomen. Omdat TWK-mutaties niet over het jaar heen gaan, maak je voor declaraties over het jaar heen een correctieperiode aan.

Lees verder

2. Vul het bedrag aan werkkosten in

Je vult het totale bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen in die je binnen de WKR (vrije ruimte) hebt gemaakt. Reken je af in december, dan vul je in het salarisverwerkingsplan van december het bedrag aan werkkosten in. In het salarisverwerkingsplan van januari en februari geef je dan 0 op. Reken je af in januari, dan vul je in december en februari 0 in en in januari het bedrag aan werkkosten. Als je afrekent in februari, dan vul je in die periode de werkkosten en in december en januari vul je 0 in.

Lees verder

3. Optioneel: initieer een TWK vanaf periode 1

Heb je het afgelopen jaar een formule van een looncomponent, een grondslagintelling of de journaalstructuur aangepast (of laten aanpassen)? Initieer dan voor alle medewerkers een TWK vanaf periode 1 (ook als je twijfelt of er iets is aangepast). Dit zijn namelijk acties waarbij geen automatische TWK wordt gestart. Door dit alsnog handmatig te doen, kun je controleren of er nog correcties ontstaan. We adviseren dit in een testomgeving te doen. Je kunt dan op je gemak kijken of er correcties ontstaan en of deze terecht zijn. Hiervoor kun je het standenregister jaaroverzicht gebruiken. Voor de medewerkers die correcties hebben, start je ook in de productieomgeving een TWK. Deze TWK-mutaties verloon je in een correctieperiode. Hierdoor heb je het loonjaar volledig verwerkt en voorkom je dat je in een jaaroverschrijdende correctieperiode TWK-mutaties verloont die nog niet eerder zijn meegegaan.

Tip: plan de taak 'Salaris verwerken' 's avonds in om de TWK's te verwerken. Dan is de verwerking al gedaan en kun je er de volgende ochtend mee aan de slag.

Lees verder

4. Accordeer alle reguliere perioden

Een nieuw jaar kan niet worden opgestart zonder dat het huidige jaar is afgesloten. Zorg ervoor dat alle (openstaande) perioden van het loonjaar zijn geaccordeerd. Om snel te controleren of alle perioden zijn geaccordeerd, open je de weergave Salarisverwerkingsplan (alle). Filter hier op het jaar 2023 en in de kolom Status verwerking op !Geaccordeerd. Als er geen regels meer naar voren komen kun je starten met nieuwe loonjaar.

Lees verder

5. Genereer de jaaropgaven

Voor het genereren van de jaaropgaven maak je gebruik van de Digitale jaaropgave salariswijzer (Profit), of de Digitale jaaropgave (Profit). Deze jaaropgaven genereren per nummer inkomstenverhouding een aparte jaaropgave.

Lees verder

Handige hulpbronnen

 

 

Help Center

In het artikel 'Jaarovergang Payroll' staat het hele proces van het afsluiten van het huidige jaar en het opstarten van het nieuwe jaar uitgelegd. Lees het artikel en volg alle stappen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

 
 

Uitlevering cao's 2024

 

Het team CAO Beheer houdt voor elke cao bij of de cijfers binnen zijn, wat de verwachte uitleverdatum is en of de cao al is uitgeleverd. Zodra er informatie bekend is, lees je dat in het Help Center.

 
 

Verlof 2024 inrichten

 

Richt voor het nieuwe jaar vast het verlof in, zodat medewerkers verlof kunnen boeken voor 2024. Wist je dat je het samengestelde verlof automatisch kunt verlengen? Dat scheelt je weer wat werk!

 
 

Veelgestelde vragen

Jaarafsluiting

 • Welke versie van Profit en CAO Update heb ik nodig voor de jaarovergang?
  Voor het accorderen van periode 12 heb je de laatste cao van 2023 nodig. Om periode 1 van 2024 te accorderen moet je Profit 2 en de cao van 2024 hebben. Lees verder.
 • Medewerkers blijven op 'Niet verwerkt' staan in de correctieperiode. Hoe kan dat?
  Het kan inderdaad voorkomen dat medewerkers op 'Niet verwerkt' blijven staan in een correctieperiode. Dat is niet erg. Dit betekent dat er voor deze medewerkers geen correcties zijn. Je kunt de periode gewoon accorderen.
 • Is er een overzicht met wettelijke en sociale premies?
  Er bestaat in Profit geen standaard rapport met deze gegevens. Dit omdat Profit de gegevens dynamisch bepaalt. Je kan de gegevens raadplegen in Profit zelf.
  Lees verder
 • Worden declaraties die niet uitbetaald zijn in december uitbetaald in januari?
  Declaraties die niet zijn uitbetaald in de salarisverwerking van het huidige jaar, worden niet uitbetaald in het volgende jaar. Hiervoor maak je een correctieperiode aan. Lees verder.
 • Kan ik de werkkosten nog vullen of corrigeren als ik de periode al heb geaccordeerd?
  Het bedrag aan werkkosten kan je ook invullen of wijzigen als je de periode al hebt geaccordeerd. Het bedrag gaat direct mee in de loonaangifte. Lees verder.
 • Waarom verdwijnt de correctieperiode na het accorderen?
  Als de correctieperiode leeg is, verwijdert Profit deze automatisch na het accorderen. Als je kiest voor automatisch dichtzetten van de periode, dan is deze periode altijd leeg. Correcties neem je mee vanuit de verschillenperiode. Lees meer.
 • Hoe ga ik om met een negatieve betaling tijdens de jaarovergang?
  Door correcties uit eerdere perioden kan bij een medewerker een negatieve betaling ontstaan. Je lost dit op door het bedrag te boeken op looncomponent 100.008.046. Het uit te betalen loon wordt dan 0 en de volgende periode wordt het negatieve bedrag alsnog ingehouden. Lees meer.

Jaaropgaven

 • Hoe plaats ik de jaaropgave voor 1 medewerker opnieuw in het dossier?
  Om een nieuwe jaaropgave in het dossier van de medewerker te plaatsen moet je eerst de oude jaaropgave uit het dossier verwijderen. Als je hierna via Output een nieuwe jaaropgave genereert, komt deze in het dossier van de medewerker te staan. Lees verder.
 • Waarom toont de jaaropgave maar 1 dienstverband?
  Je maakt in dat geval gebruik van een oude jaaropgave. Koppel in de eigenschappen van de werkgever een door AFAS uitgeleverde jaaropgave. Dit zijn de rapporten waar '(Profit)' achter staat. Lees verder.
 • Hoe toon ik de datum in dienst i.v.m. dienstjaren op de jaaropgave?
  De jaaropgave toont standaard de datum in dienst. Dit omdat de datum in dienst op de jaaropgave gelijk moet zijn aan de datum in dienst in de loonaangifte. Als je toch de datum in dienst i.v.m. dienstjaren op de jaaropgave wilt, voeg je deze zelf toe. Lees verder.
 • Kan ik de jaaropgave van 2023 nog versturen als 2024 al is verwerkt/geaccordeerd?
  Ja, dat kan. Je kunt de jaaropgave altijd genereren. Let wel op dat als er al een jaaropgave in het dossier staat je deze eerst moet verwijderen. Lees verder
 • Waarom kan ik de jaaropgave niet selecteren bij Output?
  Je probeert de jaaropgave te raadplegen vanuit een periode die nog niet geaccordeerd is. De optie Jaaropgave is alleen beschikbaar bij geaccordeerde perioden. 
 • Waarom staat er geen pensioenpremie op de jaaropgave?
  Om het afgedragen pensioen te tonen tel je de juiste looncomponenten in op twee verschillende lijstbegrippen. Lees meer.

3 gouden tips

 

Tip 1: TWK-mutaties verwerken

______________________________________________________________________________
 

Januari 2024 nog niet geaccordeerd? Dan verwerk je TWK-mutaties via een normale correctieperiode. Is januari wel geaccordeerd, dan verwerk je TWK-mutaties jaaroverschrijdend.

Tip 2: Wettelijke wijzigingen 2024

______________________________________________________________________________
 

In 2024 gaan weer verschillende wijzigingen in op het gebied van wet- en regelgeving. Je leest ze op de pagina Nieuw in Profit 2 - HRM. Bekijk ook de CAO releasenotes op de AFAS Klantportal.

Tip 3: Cursus Jaarovergang Payroll

______________________________________________________________________________
 

Tijdens de cursus Jaarovergang Payroll leer je alle ins & outs van het afsluiten van het nieuwe jaar en het opstarten van het nieuwe jaar. Een goede oefening voor het echte werk! Schrijf je dus snel in.

Hulp nodig? 

Loop je ergens tegenaan tijdens het afsluiten van het loonjaar? Support helpt je graag verder!