Nieuw jaar in Payroll opstarten

Voor de jaarovergang in Payroll sluit je het loonjaar af en richt je Payroll in voor het volgende jaar. Op deze pagina zoomen we in op de tweede fase: het opstarten van het nieuwe jaar.

 

De stappen op een rij

1. Controleer de Profit- en cao-versie

Om de salarisverwerking van januari 2023 te kunnen accorderen heb je Profit 22 en de cao van 2023 nodig. Je vindt je overgangsdatum hier. De cao's die uitgeleverd zijn, worden bijgewerkt in je omgeving zodra je over bent op Profit 22.

Lees verder

2. Bekijk de uitlevering van de cao's voor 2023

Wij leveren de Profit CAO's voor 2023 uit, zodra de nieuwe cijfers ingevoerd en doorgerekend zijn. Als de cijfers nog niet compleet zijn, wachten we zo lang mogelijk met uitleveren. Uiterlijk 9 januari leveren wij alle cao's uit, ook als nog niet alle cijfers van de fondsen bekend zijn. In dat geval leveren wij in de loop van januari een nieuwe update uit, met de beschikbare cijfers.

Lees verder

3. Journaalstructuur bijwerken

Omdat een nieuwe cao nieuwe looncomponenten bevat kan het zijn dat je de journaalstructuur moet bijwerken. Dit houdt in dat je één of meerdere looncomponenten koppelt aan een financieel kenmerk en/of grootboekrekening.
Je sleept de looncomponenten van de rechterkant naar de linkerkant onder het juiste financiële kenmerk. Hierna klik je op de knop Grootboekrekeningen om de grootboekrekening aan het looncomponent te koppelen.

Lees verder

4. Eigen looninrichting bijwerken

Werk (indien van toepassing) je eigen looninrichting bij. Denk hierbij aan loonschalen, salaristabellen, eigen looncomponenten en instellingen op medewerkersniveau.

Lees verder

5. Nieuwe salarisverwerkingsplannen toevoegen

Voor het nieuwe jaar is voor elke periode een salarisverwerkingsplan nodig. Je kunt de salarisverwerkingsplannen automatisch laten genereren voor het nieuwe jaar. Je hoeft dan niet elke periode van het jaar handmatig toe te voegen in de Salarisverwerkingscockpit.

Lees verder

6. Jaarloon BT berekenen

Voordat je de salarissen van periode 1 kan verwerken en accorderen in Profit 22, bereken je het Jaarloon BT (dit kan alleen in Profit 22). Lukt het niet om het Jaarloon BT te berekenen? Controleer dan of het vorige jaar volledig is geaccordeerd én of de nieuwe perioden voor het volgende jaar zijn toegevoegd in de Salarisverwerkingscockpit.

Vanaf Profit 22 wordt het veld 'WW herzien' automatisch uitgevinkt (als die aan stond) in de instantieregel Belastingdienst tijdens het berekenen van het jaarloon BT. Dit voorkomt dat het veld onterecht aangevinkt blijft.

Lees verder

7. Periode 1 verwerken

De laatste stap! Je start de salarisverwerking in de salarisverwerkingscockpit. Het verwerken van de salarissen van periode 1 kan in Profit 21 en Profit 22 (mis je in Profit 22 het jaarloon BT hebt berekend). Het dichtzetten en accorderen van periode 1 doe je in Profit 22. Kun je de eerste periode van het nieuwe loonjaar niet verwerken? Dan heb je niet aan alle voorwaarden voldaan.

Lees verder

Handige hulpbronnen

 

 

Help Center

In het artikel 'Jaarovergang Payroll' staat het hele proces van het afsluiten van het huidige jaar en het opstarten van het nieuwe jaar uitgelegd. Lees het artikel en volg alle stappen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

 
 

Uitlevering cao's 2023

 

Het team CAO Beheer houdt voor elke cao bij of de cijfers binnen zijn, wat de verwachte uitleverdatum is en of de cao al is uitgeleverd. Zodra er informatie bekend is, lees je dat in het Help Center.

 
 

Verlof 2023 inrichten

 

Richt voor het nieuwe jaar het verlof in, zodat medewerkers verlof kunnen boeken voor 2023. Wist je dat je het samengestelde verlof automatisch kunt verlengen? Dat scheelt je weer wat werk!

 
 

Veelgestelde vragen

Nieuwe jaar

 • Waarom is het verlofsaldo van vorig jaar niet meer zichtbaar op InSite?
  Dit kan aan een filter op de pagina liggen. Bijvoorbeeld een filter op het veld jaar: [jaar]. Het overzicht toont dan alleen het huidige jaar. Lees verder.
 • Ik heb januari geaccordeerd. Hoe kan ik nu nog mutaties voor december verwerken?
  Hiervoor maak je een correctieperiode in afgesloten boekjaar aan. Je kunt ervoor kiezen om in deze periode alle medewerkers of één medewerker te verwerken.
  Lees verder.
 • Ik ben vergeten de werkkosten in te vullen en heb de periode al geaccordeerd. Wat nu?
  Het bedrag aan werkkosten kan je ook invullen als je de periode al hebt geaccordeerd. Het bedrag gaat direct mee in de loonaangifte. Lees verder.

Jaarloon BT

 • Kan ik het jaarloon BT ook in Profit 21 berekenen?
  Nee, je hebt Profit 22 nodig voor het berekenen van het jaarloon BT. Lees verder.
 • Kan ik het jaarloon BT berekenen voordat de CAO Update van 2023 is geïnstalleerd?
  Ja dat kan!
 • Waarom wordt er voor oproepkrachten geen jaarloon BT berekend?
  Profit kan op basis van het rooster niet inschatten hoeveel de oproepkracht gaat werken. Daarom vul je voor oproepkrachten het jaarloon BT handmatig in de eigenschappen van de salarisregel. Lees verder.
 • Waarom kan ik het jaarloon BT niet berekenen?
  Je kunt het jaarloon BT pas berekenen als aan alle voorwaarden is voldaan. Ook kan dit pas als Profit 22 is geïnstalleerd. Lees verder

Wettelijke wijzigingen 2023

 

Wet- en regelgeving

______________________________________________________________________________
 

Alle wet- en regelgeving voor 2023 zit in de CAO Updates met versie 20230101. Bekijk hiervoor de CAO Releasenotes en het artikel in het Help Center.

 Webinar Prinsjesdag

______________________________________________________________________________
 

Kijk het webinar Prinsjesdag 2022 terug, waarin Benno Welmers (manager CAO Beheer) je meeneemt in alle wettelijke wijzigingen voor 2023.

Hulp nodig? 

Loop je ergens tegenaan tijdens het opstarten van het loonjaar? Support helpt je graag verder!