Start nieuwe jaar Payroll

Themapagina

De jaarovergang in Profit bestaat uit 2 fases. De jaarafsluiting en het nieuwe (loon)jaar. Op deze pagina zoomen we in op de tweede fase:
het nieuwe (loon)jaar.


De jaarafsluiting nog niet geregeld? Bekijk de themapagina!

Aan de slag met de jaarovergang Flex? Hiervoor hebben we een apart stappenplan.

Videotraining jaarovergang

Na de jaarafsluiting start je een nieuw loonjaar. In onderstaande videotraining doorlopen we de stappen die nodig zijn om het nieuwe jaar succesvol op te starten.

 

In 7 stappen aan de slag!

1. Minimale Profit- en cao-versie

Om de salarisverwerking van januari 2021 te kunnen accorderen heb je Profit 17 en de cao van 2021 nodig. Je vindt je overgangsdatum hier. De cao's die uitgeleverd zijn, worden bijgewerkt in je omgeving zodra je over bent op Profit 17.

Lees verder>

2. Uitlevering cao's Jaarovergang

Wij leveren de Profit CAO's voor 2021 uit, zodra de nieuwe cijfers ingevoerd en doorgerekend zijn. Als de cijfers nog niet compleet zijn, wachten we zo lang mogelijk met uitleveren. Uiterlijk 12 januari leveren wij alle cao's uit, ook als nog niet alle cijfers van de fondsen bekend zijn. In dat geval leveren wij in de loop van januari een nieuwe update uit, met de beschikbare cijfers.

Lees verder>

3. Journaalstructuur bijwerken

Omdat een nieuwe cao nieuwe looncomponenten bevat kan het zijn dat je de journaalstructuur moet bijwerken. Dit houdt in dat je één of meerdere looncomponenten koppelt aan een financieel kenmerk en/of grootboekrekening.
Je sleept de looncomponenten van de rechterkant naar de linkerkant onder het juiste financiële kenmerk. Hierna klik je op de knop Grootboekrekeningen om de grootboekrekening aan het looncomponent te koppelen.

Lees verder>

4. Eigen looninrichting bijwerken

Werk (indien van toepassing) je eigen looninrichting bij. Denk hierbij aan loonschalen, salaristabellen, eigen looncomponenten en instellingen op medewerkersniveau.

Lees verder>

5. Nieuwe perioden toevoegen voor het verwerken

Vanaf Profit 16 kun je de salarisverwerkingsplannen automatisch laten toevoegen voor het hele jaar. Je hoeft dan niet elke periode van het jaar handmatig toe te voegen in de Salarisverwerkingscockpit.

Lees verder>

6. Jaarloon BT berekenen

Voordat je de salarissen van periode 1 kan accorderen, bereken je het Jaarloon BT.
Je berekent het Jaarloon BT in Profit 17. Lukt het niet om het Jaarloon BT te berekenen? Bekijk de gouden tip op deze pagina waar dit aan kan liggen.

Lees verder>

7. Periode 1 verwerken

De laatste stap! Je start de salarisverwerking in de salarisverwerkingscockpit. Het verwerken van de salarissen van periode 1 kan in Profit 16 en Profit 17 (accorderen alleen met Profit 17!). Het dichtzetten en accorderen van periode 1 doe je in Profit 17. Kun je de eerste periode van het nieuwe loonjaar niet verwerken? Dan heb je niet aan alle voorwaarden voldaan.

Lees verder>

 

 

 

Wettelijke wijzigingen 2021

De belangrijkste wijzigingen voor 2021 op een rij!

 

Wet- en regelgeving

Voor 2021 zijn weinig wettelijke wijzigingen. In Profit zijn hiervoor geen aanpassingen nodig. Alle wet- en regelgeving voor 2021 zit in de CAO Updates met versie 20210101. Bekijk hiervoor de CAO Releasenotes.
 

 

Pensioenoverstappers 2021

Vanaf 2021 stappen verschillende cao's over naar de UPA. Meer informatie hierover lees je in het Help Center.

 

Handige hulpbronnen

Bekijk hieronder de artikelen of andere links die handig zijn voor de jaarovergang.

Veelgestelde vragen

 • Kan ik het jaarloon BT ook in Profit 16 berekenen?
  Nee. Je hebt Profit 17 nodig voor het berekenen van het jaarloon BT. Lees verder.
 • Kan ik het jaarloon BT berekenen voordat de CAO Update van 2021 is geïnstalleerd?
  Ja dat kan!
 • Het verlofsaldo van vorig jaar is niet meer zichtbaar op InSite.
  Dit kan aan een filter op de pagina liggen. Bijvoorbeeld een filter op het veld jaar: [jaar]. Het overzicht toont dan alleen het huidige jaar. Lees verder.
 • Waarom wordt er voor oproepkrachten geen jaarloon BT berekend?
  Profit kan op basis van het rooster niet inschatten hoeveel de oproepkracht gaat werken. Daarom vul je voor oproepkrachten het jaarloon BT handmatig in de eigenschappen van de salarisregel. Lees verder.
 • Ik heb januari geaccordeerd. Hoe kan ik nog mutaties voor december verwerken?
  Hiervoor maak je een jaaroverschrijdende correctie aan. Je kan een jaaroverschrijdende correctie ook voor één of meerdere medewerkers maken. Lees verder.
 • Ik ben vergeten de werkkosten in te vullen en heb de periode al geaccordeerd. Wat nu?
  Het bedrag aan werkkosten kan je ook invullen als je de periode al hebt geaccordeerd. Het bedrag gaat direct mee in de loonaangifte. Lees verder.

De gouden tip

Kan je het jaarloon BT niet berekenen? Controleer het volgende:

1. Je hebt het jaarloon BT al berekend. Deze actie kan je maar één keer per jaar uitvoeren. 

2. Er staat nog een periode in de salarisverwerkingscockpit van het jaar 2020 open. Zorg dat je alle perioden (inclusief de correctieperioden) van 2020 hebt geaccordeerd. 

3. Je hebt periode 1 van 2021 nog niet toegevoegd in de salarisverwerkingscockpit.

4. Je omgeving is nog niet geüpdatet naar Profit 17.

Contact met support

Lukt het niet om de jaarovergang uit te voeren met behulp van bovenstaande stappen? Support helpt je graag verder!