Succesbeheer, laat je zien!

Applicatiebeheerders worden vaak gezien als hardcore IT’ers, die ergens achter de printers anoniem hun werk doen. Dat beeld mag wat mij betreft het raam uit. Het is tijd dat beheerders zichtbaarder worden en beseffen dat ze een sleutelrol binnen hun organisatie vervullen. Een AFAS beheerder is de sparringpartner van de gehele organisatie. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Je kent de uitdagingen van je organisatie en lost die op. Zo maak je het werk van collega’s eenvoudiger en prettiger. Als dat lukt, is je eigen werk nog leuker ook!

Om die sleutelfunctie goed in te vullen, is het wel zaak dat beheerders zelf hun rol serieus nemen. Beheer is niet iets wat je erbij doet. Tenminste, niet als je de meerwaarde van AFAS optimaal wilt benutten. Het vraagt focus. Je wilt de kracht van de software gebruiken voor administratieve - en standaardprocessen. Als die geautomatiseerd en gestroomlijnd zijn, kunnen de mensen doen waar ze goed in zijn en zich richten op de kernactiviteiten van de business. Daar wordt het geld mee verdiend. Dat geldt ook voor de AFAS beheerder. Alles draait om de processen en hoe die zo efficiënt mogelijk zijn ingericht. Dat bepaalt of je een succesbeheerder bent of niet.

Meedenken, ontwikkelen en oplossen

Ik ben er dus van overtuigd dat een AFAS beheerder veel meer is dan iemand die op de winkel past. Ongeveer tweederde van je tijd zit je daadwerkelijk aan de knoppen van de software. De rest van de tijd besteed je aan meedenken, visie ontwikkelen en zorgen dat je de uitdagingen van collega’s oplost. Met een combinatie van productkennis, soft skills en de durf om je plek in te nemen, maak je je bedrijf succesvoller. En gelukkig vind ik dat niet alleen. Ook onze klanten willen een goede beheerder in huis. Iemand die concreet bijdraagt aan betere bedrijfsprestaties. Je ziet niet voor niets dat er steeds vaker op de arbeidsmarkt om een applicatie/functioneel/procesbeheerder wordt gevraagd met specifieke AFAS-kennis .

Met een combinatie van productkennis, soft skills en de durf om je plek in te nemen, maak je je bedrijf succesvoller.

Succesbeheer Traineeship

Om jou te helpen de volgende stap te zetten hebben we het Succesbeheer Traineeship opgezet. In twee maanden dompelen we ervaren en onervaren beheerders onder in de AFAS wereld. Het doel is dat beheerders nog meer zelfredzaam en zelfstandig worden. Daarvoor heb je soft skills nodig, maar je moet ook weten hoe je projectplannen of een jaarplanner maakt. Hoe zet je vervolgens een verandering in gang en hoe creëer je hier draagvlak voor? Pas als iedereen het belang van de automatisering inziet, weet je zeker dat je projecten samen met je collega’s tot een goed einde brengt. Dat is de basis om te blijven optimaliseren.

Praktische tips

Maar traineeship of niet; het allerbelangrijks is dat AFAS beheerders zelf beseffen dat zij het succes van de applicatie en in het verlengde daarvan het succes van de organisatie bepalen. Dus weet wat er speelt en los de pijnpunten op om je organisatie beter, slimmer, handiger en sneller te laten werken. Hoe je dat doet? Ik geef je alvast een paar praktische tips:

  • Zorg dat je vindbaar bent - richt een centrale plek in op InSite waar collega’s terecht kunnen en organiseer bovendien mogelijkheden om persoonlijk in contact te komen met je collega’s. 
  • Werk projectmatig - zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is duidelijk waar je naartoe werkt.
  • Maak inzichtelijk wat je kan doen – schep geen onmogelijke verwachtingen en laat resultaten vooral zien.
  • Hou het klein – met quick wins laat je collega’s de voordelen van AFAS zelf ervaren.
Bekijk de presentatie

Heb je de presentatie van Robbert gemist of wil je deze nog een keer zien? Dat kan! Bekijk de presentatie van Robbert hieronder. 

Keynote 2019

[Dit onderdeel is niet meer ondersteund]


Dag van de AFAS beheerder

Robbert was één van de keynotesprekers op de Dag van de AFAS beheerder. Bekijk de presentatie die Robbert gaf onderaan deze blog.