Succesbeheer Traineeship Reünie: ‘Elkaar ontmoeten en verbinden’

Het Atrium van het AFAS clubhuis is Leusden is het decor voor de eerste Succesbeheer Traineeship Reünie. Leon Harmsen, AFAS opleidingen, heet zo’n 160 Succesbeheerders welkom. Sinds het eerste Traineeship zo’n vijf jaar geleden hebben meer dan 700 AFAS beheerders het Succesbeheer Traineeship succesvol afgerond. Sommigen volgden hun sessies in Leusden en een anderen deden dit hybride of helemaal digitaal. Toch is de verbindende factor dat trainees acht tot twaalf weken lang ondergedompeld zijn in de wereld van AFAS. 

Met een combinatie van hard- en soft skills legden ze zo de basis om Succesbeheerder te zijn. Stuk voor stuk mensen die niet alleen zorgen dat de software probleemloos draait. Succesbeheerders garanderen ook dat hun organisatie en collega’s prettiger met AFAS kunnen werken. Naast hard skills zijn soft skills dus onmisbaar voor Succesbeheerders. Dit blijkt ook uit recent onderzoek. Hierin geven Succesbeheerders volgens Leon aan in hun werk regelmatig tegen weerstand aan te lopen. Communicatievaardigheden om je boodschap goed over te brengen en management en collega’s mee te nemen in veranderingen zijn dan extra belangrijk.

Je staat er niet alleen voor

Een ander aandachtspunt is dat een deel van de AFAS beheerders zich regelmatig alleen voelt staan. Zowel bij de inrichting als bij creëren van draagvlak, moeten ze het vaak alleen rooien. Des te belangrijker om met elkaar in verbinding te blijven. Elkaar te ondersteunen, van elkaar te leren en vooral kennis en ervaringen te delen. Logisch dus dat ‘verbinden’ het thema van de Succesbeheer Traineeship Reünie is.

Succesbeheerders zijn keihard nodig

Succesbeheerders zijn volgens Arnold Mars, financieel directeur van AFAS keihard nodig. Overal zijn personeelstekorten en de werkdruk blijft toenemen. We kunnen er niet omheen dat we met z’n allen efficiënter moeten werken. Succesbeheerders spelen hierbij een sleutelrol. Zij kunnen AFAS slim inrichten en saai en onnodig administratief werk laten verdampen.

Hij is supertrots dat er inmiddels ruim 700 Succesbeheerders opgeleid zijn. Zij hebben bij AFAS in de keuken gekeken en kregen toegang tot alles wat AFAS te bieden heeft. Dat houdt niet op na het Traineeship. Arnold roept iedereen op om de hulp van AFAS in te blijven schakelen als dat nodig is. Wij willen onze kennis graag delen door te sparren en mee te denken. Stel dus vooral vragen aan Support of ga in gesprek met een Succesmanager.

Omarm diversiteit en ga op zoek naar verbinding

Net als AFAS zijn de Succesbeheerders een diverse club. Hij roept op om de diversiteit te omarmen. Want ondanks alle verschillen in je organisatie kun je het alleen met elkaar beter maken. Dan is het van belang om na te denken over wie je wilt zijn en wat je wilt achterlaten. Loop je gewoon mee in de polonaise van het leven of ga je voor verandering? Die keuze hoef je gelukkig niet alleen te maken. Alle Succesbeheerders hebben op basis van hun branche een eigen kleur keycord gekregen. Wel zo makkelijk om straks in de pauze doelgericht contact te leggen en praktijkervaringen of uitdagingen te delen. Ga op zoek naar verbinding.

Handelen uit vertrouwen

Hoewel AFAS software ontwikkelt, willen we geen gewone leverancier zijn. We willen samenwerken en doen dat vanuit vertrouwen. Zo staan we ook in de relatie met onze eigen mensen. We willen geen handboeken of ingewikkelde contracten. Als je bij ons werkt, gaan we er vanuit dat je handelt met gezond verstand en in het belang van AFAS. Dat is voor ons het vertrekpunt. Vanuit vertrouwen kun je bovendien mooie dingen realiseren. Zeker als je durft te fantaseren en goede ideeën ook gewoon uitvoert. Want, waarom maakt een softwarebedrijf 14 het theaterspektakel? Omdat het kan en omdat we onszelf en onze relaties daar blij mee kunnen maken.

Grijp je kans!

Arnold onderstreept wel het belang van communiceren. Dat geldt voor ons als directie en voor jullie als Succesbeheerders. Zorg dat mensen weten wat je doet en waar je heen wilt. Ga tussen je collega’s staan en vraag hoe je ze kunt helpen. Of het nu gaat om inkoop, duurzaamheid of HR. Als Succesbeheerder heb je de kennis en contacten om het leven van anderen prettiger en leuker maken. Grijp die kans!

Projectmanagement hacks

De kans op succes van je projecten is vele malen groter met een duidelijke projectaanpak. In de praktijk blijkt dit soms lastig. Volgens Dennis van Dijk, manager partners & opleidingen en Gerwin van den Bos, consultancymanager Zorg & Welzijn bij AFAS Software is projectmanagement vaak een ondergeschoven kindje. En dat is een gemiste kans. Zeker als je beseft dat 70% van de IT-projecten mislukt. Tijd voor wat hacks! Te beginnen met een boekentip: Komt een CEO bij de IT-dokter van Wolter Toet.

Kies een toffe projectnaam

Nieuwe software betekent onherroepelijk veranderingen in je organisatie en dat is voor veel mensen lastig. Zorg dus in ieder geval voor een goede structuur en duidelijk plan. Gelukkig biedt AFAS al veel structuur met een projectplan, risicobeheersing en testscripts. Die content kun je gratis gebruiken. Een ander aandachtspunt is weerstand. Geen probleem, als je maar goed voorbereid bent. Communiceer dus al vanaf het begin. (Boekentip: Geweldloze communicatie, Marshall Rosenberg). En spreek je intenties uit: wat gaat het project opleveren en wat gaat er gebeuren? Meld dat keer op keer.

Bonustip: geef je project een toffe naam en schrijf hiervoor een prijsvraag uit. Dan geef je de betrokkenheid een flinke boost.

Bekijk ook het artikel wat we hier eerder over schreven.

Zet in op pilots

Maak je project ook vooral niet te groot. Noem het een pilot, dat is veel minder bedreigend. Bovendien kun je dan sneller schakelen en de impact langzaam laten groeien. En als mensen kritiek hebben, benader dat dan als een beroerd gestelde vraag. Neem vooral de tijd om uit te leggen wat het doel van de verandering is. Dát willen mensen weten

Zet ook mijlpalen onderweg in het zonnetje

De uitsmijter van Dennis en Gerwin zijn tips die de Succesbeheerders vandaag nog kunnen toepassen. Het einde van 2022 nadert, dus hoogste tijd om het jaarplan 2023 te maken. En ook hiervoor geldt, betrek alle stakeholders en neem je collega’s mee. Als je hier hulp bij nodig hebt, kunnen de Succesmanagers altijd helpen. Naast concrete adviezen kunnen ze je ook ondersteunen om je eigen verhaal kracht bij te zetten. Tot slot de belangrijkste tip: vergeet niet je successen te vieren. Wacht hiermee niet tot het einde, zet ook de van mijlpalen onderweg in het zonnetje!

Testen, #hoedan?

In het verhaal van Dennis en Gerwin kwam al kort naar voren dat testen cruciaal is voor een succesvol project. De reden is eenvoudig: je moet het dak repareren als de zon schijnt. Want zodra er problemen naar voren komen na de livegang kost repareren heel veel energie. Bovendien is dat funest voor de acceptatie. De vraag is natuurlijk wel hoe je dat effectief aanpakt. Robin Visscher, consultancy manager en Michiel Radstaak, projectleider zakelijke dienstverlening helpen de Succesbeheerders op weg.

Niet live zonder testen

Het is heel simpel: zonder testen kun je niet live. Het maakt niet uit of je AFAS voor het eerst of opnieuw implementeert of een update doet. Toch is er wel meteen een disclaimer, bij livegang is 80% voldoende, want goed is goed genoeg. Tegelijkertijd moet je testen in elke fase heel serieus nemen, van functionele- en gebruikersacceptatie tot de ketentest. Dit alles vereist een goede voorbereiding en een goed testteam met duidelijke taken en verantwoordelijkheden. In een kick-of voor het testen, kun je waarborgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Geen paniek

Zelfs als je alle stappen keurig doorloopt zijn er valkuilen, waar Robin en Michiel je graag voor willen behoeden. Betrek testmedewerkers daarom vanaf het begin bij het testproces. Dan weten ze wat er verwacht wordt en je creëert meteen ambassadeurs voor na de live-gang. Houd bij een AFAS update alle communicatie, zoals release notes goed in de gaten, zodat je geen verrassingen tegenkomt. Raak ook niet in paniek als er veel bevindingen zijn. Dat is juist het bewijs dat er goed getest is. Het is wel zaak om te zorgen dat de bevindingen in de testmatrix de juiste prioriteit krijgen. Je wilt namelijk alleen de échte problemen oplossen. En ook hierbij geldt natuurlijk dat al het harde werk van het testteam niet onopgemerkt mag blijven. Ook testen is een feest, dus vier dat!

Inzicht in hoe anderen het aanpakken

De afsluiting van de reünie is in handen van Succesmanager Marloes Zwagerman. Na een aantal boeiende, inhoudelijke sessies boordevol tips & tricks zet zij het publiek letterlijk in beweging. Ze legt de Succesbeheerders een aantal prikkelende stellingen voor. Zoals ‘De directie weet wat ik doe’ en ‘Ik informeer de organisatie periodiek over de voortgang’. De antwoorden uit de zaal geven de deelnemers waardevolle inzichten in hoe anderen het aanpakken. Zo worden er bijvoorbeeld video’s gemaakt om collega’s te enthousiasmeren voor projecten. Die waardevolle input is volgens Marloes precies wat het doel van de reünie: elkaar ontmoeten en verbinden.

Deel je inspiratie en win!

En met successen vieren als rode draad van de dag, mag dit ook bij de afsluiting niet ontbreken. Om de Succesbeheerders te stimuleren en te inspireren, kondigt Marloes een speciale winactie aan. Onder de eerste tien inzendingen van een inspirerende manier om een succes te vieren, verloot ze twee mooie prijzen. Dus stuur je idee in via de ‘Leren van elkaar-pagina’ en maak kans op een dagdeel in de AFAS Studio om een gave video van je nieuwe functionaliteit te maken. Of win een geheel verzorgd uitje bij AFAS om samen met maximaal 15 mensen een mijlpaal te vieren.