Eén van de doelen van een Succesbeheerder is werken met AFAS zo makkelijk mogelijk maken. Daarom heeft elke afdeling bij AFAS een eigen werkpagina op InSite. Hier vind je in een oogopslag alle relevante informatie en wat je taken zijn. Zo kan iedereen na het inloggen met een paar muisklikken aan de slag. Geplande condities en signalen zijn andere zaken die je volgens Milo meteen moet inrichten. Dit helpt je processen en taken te automatiseren. Met een herinnering of een signaal weet je zeker dat dingen niet ergens blijven hangen. AFAS biedt al standaardsignalen die je zo aanzet. Maar zelf signalen maken is niet lastig. Denk hier alleen wel altijd goed over na en koppel er een workflow aan als er concrete actie nodig is.
Profit biedt ontzettend veel functionaliteit die AFAS zelf ook allemaal gebruikt. Toch is, volgens Milo, de kern dat je werken met AFAS leuk maakt voor jezelf en je collega’s. Dus maak niet alleen werkpagina’s op InSite, maar wees creatief. Richt bijvoorbeeld een carpoolplek in of een marktplaats. Dat is niet lastig als je maar probeert.
De Succesbeheerder van de toekomst moet vooruit kunnen kijken, gaf Daniël Brouwer al aan. Volgens Succesmanager Jarno ter Doest is de jaarplanner een effectief middel om ideeën en plannen daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. AFAS wil graag dat jouw organisatie blijft optimaliseren en daarin ben jij de spil. Zelfs als je voorzichtig bent, komen er dingen op je af waar je wat mee moet. Zo blijven wij onze software ontwikkelen en zijn er regelmatig wijzigingen in de wet- en regelgeving. Dan kun je maar beter zorgen dat je zelf de controle houdt. De AFAS Jaarplanner zet alle relevante input voor jouw branche eenvoudig op een rij. Zo ben je altijd op de hoogte.
In de praktijk heb je als Succesbeheerder regelmatig tijd te kort. Dan kun je volgens Jarno maar beter zorgen dat je capaciteit zo efficiënt mogelijk benut. Duidelijke projecten helpen voorkomen dat je alleen maar ad hoc bezig bent. Maar hoe maak je zo’n jaarplanner? Denk vooraf alvast na over de impact van een project, de tijd die het kost en wie er betrokken zijn. Dat lukt alleen als je je voelsprieten in de organisatie hebt. Vervolgens kun je projecten in een planning zetten. De jaarplanner kun je zien als een praatstuk, vergeet hem dus niet te delen in je organisatie, zowel met management als collega’s. Zo bouw je aan betrokkenheid, geef je inzicht in je plannen en kun je zo nodig bijsturen. Het resultaat is dat je bedrijf klaar is voor de toekomst en jij ook.