Verslag van de Dag van de AFAS beheerder 2019

Hoe word je een nóg betere Succesbeheerder?

AFAS beheerders zijn niet zo maar beheerders, jij bent superbeheerder. Zo maak jij niet alleen het werk van je collega’s leuker, maar is vooral je eigen werk een feest! De Dag van de AFAS beheerder 2019 gaf weer voldoende inspiratie om het maximale uit de software van AFAS én jezelf te halen.

De Dag van de AFAS Beheerder was dit jaar speciaal voor de nieuwe generatie superbeheerders. Hoewel niet iedereen ervaren is, is één ding duidelijk: alle aanwezigen hebben superkrachten. Voor de AFAS beheerder zijn dat energie, organisatie, kennis en netwerk. Het is de uitdaging die krachten continu te versterken en in je rol groeien. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen. Kijk vooral ook om je heen. Luister naar anderen en deel je ervaringen. 

Kom in actie

Actie Rik

AFAS kent inmiddels ruim 9.000 AFAS beheerders en dat aantal blijft groeien. Succesbeheerders zitten volgens Rik ten Wolde, Senior Marketing Manager ook bepaald niet stil. Dat blijkt wel uit meer 150.000 bezoeken aan de Succesbeheerportal afgelopen jaar. Hier vind je inspiratie, klantcases en heel veel praktische informatie. Verder zijn veel beheerders actief in de AFAS gebruikersgroep op LinkedIn. Ook probeert AFAS je op verschillende manieren te helpen. Zo kijken de Succesmanagers graag met je mee of  kun je als Succesbeheer Trainee in acht weken opgeleid worden tot Succesbeheerder. Genoeg kansen om in ontwikkeling te blijven. Een mooie eerste stap is je aanwezigheid bij de Dag van de AFAS beheerder. Haal daar dan ook het maximale uit en kom in actie!

Kijk de presentatie van Rik terug


Uitblinkers in het zonnetje zetten

Succesbeheer laat je zien

Manager Opleidingen en Succesmanagement Robbert de Ruijter legde de lat voor de aanwezige beheerders meteen hoog. Hij begon zijn presentatie met een foto van de uitreiking van de AFAS Beter Ondernemen Awards 2018. AFAS zet deze bijzondere klanten in het zonnetje omdat ze optimaal werken met onze software. Vanzelfsprekend speelt de AFAS beheerder hierbij een sleutelrol. Uitblinken lukt echter niet als je puur op de winkel past. Het is de uitdaging om jouw omgeving continu te optimaliseren en te innoveren. Dat geldt voor je eigen kennis én voor de processen in je organisatie.

Ben jij een inspiratiebron?

Het is de kunst om concrete stappen te zetten, zonder dat je te hard van stapel loopt. Vergeet niet dat veel mensen veranderen spannend vinden. Daarom moet je volgens Robbert de Ruijter slim te werk gaan. Zorg allereerst dat je jezelf als autoriteit positioneert. Jij weet namelijk alles van AFAS. Kennis alleen is trouwens niet voldoende. Zonder draagvlak kom je niet vooruit, of slechts heel langzaam. Je bouwt vertrouwen op als je mensen meeneemt in de veranderingen die je wilt bereiken. Maak projecten dus SMART en geef collega’s de kans om mee te denken. Dit alles wel zonder de regie te verliezen. Als je op die manier de processen binnen je organisatie blijft stroomlijnen, bestaat de kan dat je volgend jaar ook genomineerd wordt voor de Beter Ondernemen Awards.

Kijk de presentatie van Robbert terug
Hans leuk

Voor Hans Roozen en Jeroen de Beer bestaat er geen twijfel: AFAS beheerders hebben de leukste baan die er bestaat. Als Succesbeheerders van AFAS mogen ze de hele dag met Profit werken en dat doen ze met veel plezier. Toch zijn er wel voorwaarden om dit te bereiken. Bijvoorbeeld een duidelijk organigram als basis voor de autorisatiestructuur. Als je dit niet meteen goed inricht, ben je vooral druk met het toekennen van rechten, en dat is zeker niet interessant.

Eén keer goed nadenken over het ideale proces

Een andere manier om je werk leuk te houden is het gebruik van InSite. Hier zou iedereen binnen je organisatie zijn dag moeten beginnen met relevant nieuws en alle taken in een duidelijk overzicht. Je kunt het enthousiasme voor InSite makkelijk vergroten. Iedere afdeling kan zijn pagina namelijk naar eigen inzicht inrichten. Een ander pluspunt is InSite als startpunt voor workflows. Door processen te automatiseren, verlopen ze niet alleen soepeler, iedereen weet ook precies wat er wanneer moet gebeuren. Dat werkt prettig en voorkomt fouten. Bovendien is het inrichten van workflows eenvoudig. Het enige wat je echt moet doen, is één keer goed nadenken over het ideale proces. En de inrichting zelf is precies wat het werk van Hans en Jeroen (en alle andere AFAS beheerders) zo leuk maakt.

Kijk de presentatie van Hans & Jeroen terug
PM pitches

De Productmanagers van AFAS kijken graag vooruit. Zij zorgen dat de software vooroploopt. Soms is het goed om stil te staan bij wat er al is. Voor Succesbeheerders zijn dat quick wins waar je morgen al mee aan de slag kunt. Je hebt het nu al in de software zitten. Wat te denken van contractbeheer? Als dat niet goed geregeld is, verspillen bedrijven onnodig geld. Profit geeft je grip op alles wat met contracten te maken heeft. Of het nu om tijdschriften, leaseauto’s of verzekeringen gaat; je hebt altijd overzicht en inzicht. Alle afspraken zijn duidelijk en centraal vastgelegd, inclusief looptijden en kosten. Zo voorkom je verrassingen en het inkoopproces loopt altijd gesmeerd.

Kijk de presentatie van Gerard over contractbeheer terug


Outside-the-box functionaliteit

Een event of cursus organiseren kan veel werk opleveren. Mailen, datumprikkers en rommelige Excel-lijsten met deelnemers. Niet als je cursusmanagement in AFAS gebruikt. Je maakt een event aan, maakt een aantrekkelijke uitnodiging of nieuwsbericht en de rest gaat automatisch. Een bevestigingsmail of reminder regel je outside-of-the-box. En deelnemers managen hun inschrijving helemaal zelf. Laat de ideeën dus maar komen. 

Kijk de presentatie van Kevin over cursusmanagement terug


Ook werving & selectie is een onderwerp waar veel organisatie onnodig mee worstelen. Het is al lastig genoeg om de juiste mensen te vinden, dus moet het sollicitatieproces zo soepel mogelijk verlopen. Met Sollicitant Self Service regel je dat razendsnel en geautomatiseerd. Van een vacature aanmaken en publiceren op OutSite tot de digitale handtekening onder het arbeidscontract en het aanvragen van het welkomstpakket. Superservice naar je collega’s en een warm welkom voor je nieuwe collega. En het mooie is, dat al deze functionaliteit gewoon al beschikbaar is! 

Kijk de presentatie van Bart over werving en selectie terug


Lees ook:

Praktijktips in break-outsessies

Break-outs

Na de quick wins van de Productmanagers is het nog niet gedaan met de praktische inzichten. In vier break-out sessies krijgen de Succesbeheerders nog meer tips en trucs uit de praktijk. 

Blijf werken aan je superkrachten

Als AFAS beheerder is het cruciaal om je superkrachten te blijven ontwikkelen. Maar met welke superkracht kun je nog de meeste winst boeken? Daarvoor zijn ontzettend veel mogelijkheden. Natuurlijk de Dag van de AFAS beheerder, maar ook inspiratie- en inspraaksessies, webinars, opleidingen, de AFAS Open of het Succesbeheer Traineeship. Genoeg kansen dus om een nóg betere Succesbeheerder te worden!

Bekijk ook de terugblikpagina

Bekijk de terugblikpagina met een verwijzing naar alle blogs en video's van de dag.